Op donderdag 6 juli zond Radio 1 een aflevering van #weetikveel met Kobe Ilsen live vanuit het Vlaams Parlement uit. De locatie was geen toeval. De uitzending ging namelijk over belastinggeld. Want waar gaat dat geld naartoe? En hoe past het Vlaams Parlement in het plaatje? Tip: het heeft alles te maken met de Vlaamse begroting.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Michel Maus, professor fiscaal recht, schetst het belastingverhaal

Wist je dat we met alle Belgen samen zo’n 278 miljard euro per jaar aan belastingen en sociale bijdragen betalen? In de uitzending gaf Michel Maus aan dat heel wat burgers het vaak frustrerend vinden om belastingen te betalen. Of die frustratie ook terecht is? Volgens hem niet.

Om te beginnen staan burgers volgens hem namelijk te weinig stil bij het doel van het fiscale systeem: overheidsinkomsten genereren om onze verzorgingsstaat in stand te kunnen houden. Daarnaast wees hij erop dat het kennisniveau van de burger over het belastingsysteem “schrijnend” is, wat frustratie en een onrechtvaardigheidsgevoel in de hand werkt. Ten slotte onderschatten veel burgers het grote belang van de verzorgingsstaat, legde hij uit. Als voorbeeld haalde hij hiervoor het inschrijvingsgeld voor studenten aan. Dat ligt in België aanzienlijk lager dan in veel andere landen.

Welke belastingen betalen we nu precies aan Vlaanderen, wou Kobe Ilsen weten. Professor Maus gaf enkele voorbeelden: “Op het Vlaamse niveau betalen we voornamelijk erfbelasting, maar ook registratierechten als je een huis koopt”. Hij legde uit dat het geld uit de Vlaamse schatkist wordt verdeeld over de verschillende Vlaamse bevoegdheden. Waar gaat dat belastinggeld dan concreet naartoe? Wat betekent het dat wij leven in een verzorgingsstaat? En wat is de toekomst van belastingen? Herbeluister de aflevering en kom het te weten!

Benieuwd naar hoe de Vlaamse begroting werkt?

In acht vragen – én antwoorden – ontdek je er het fijne van. En als kers op de taart trakteren we je op een leuke vlog, waarin we het nog eens kristalhelder (!) voor je uitleggen.

Leesbare begroting

De Radio 1-uitzending kadert in het bredere project 'Leesbare begroting' van het Vlaams Parlement. Hiermee wil het de Vlaamse burgers zo goed mogelijk informeren over de Vlaamse begroting en over wat er met hun belastinggeld gebeurt. Eind mei vond in dat verband ook al een uitzending plaats op radio2. 

Relevante thema's

Thema Vlaams Parlement

Vlaams Parlement

Thema Begroting

Begroting

Lees verder

Scroll to top