Kunst in het Vlaams Parlement

Wie het Vlaams Parlement bezoekt, kan niet ontkomen aan de talrijke werken van hedendaagse Vlaamse kunst. In de gangen, ontvangstruimtes, kantoren, zalen, en zelfs aan de ingang van het kantoor van de voorzitter... Overal hangen werken van Vlaamse kunstenaars. Bovendien wordt de kunstcollectie steeds aangevuld. Wil je meer weten over onze kunstcollectie? Lees dan door of kom hem zelf ontdekken!

In 1995 adviseerde een speciale ‘Commissie Integratie Kunstwerken’ het Vlaams Parlement bij de keuze van 21 hedendaagse kunstenaars uit Vlaanderen. De commissie bestond uit een groep artistiek deskundigen uit Vlaanderen, voorgezeten door toenmalig MUHKA-directeur Florent Bex. De 21 kunstenaars kregen de mogelijkheid om in het nieuwe Vlaams Parlementsgebouw een kunstwerk te creëren voor een ruimte naar keuze. Vaak onderstrepen de kunstwerken zelf het doel van de ruimten, hoewel ze ook wel eens een relativerende of zelfs ironische noot bij het parlementaire reilen en zeilen leveren.

Ook voor het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers werd in 2002 gekozen voor geïntegreerde kunst. 5 kunstenaars kregen na een wedstrijd groen licht voor de realisatie van hun project. Guillaume Bijl, Fred Eerdekens, Jozef Legrand, Joaquim Pereira Eires en Monique Thomas realiseerden in 2002 zowel in een aantal publieke ruimten als omheen het gebouw een kunstwerk.
 

Ondertussen wordt de kunstcollectie van het Vlaams Parlement op advies van de Kunstcommissie nog verder aangevuld. Het accent bij de aankopen ligt daarbij op werk van jonge Vlaamse kunstenaars.

Kunstwerk van kunstenaar Vandenberg

Meer informatie over de kunstcollectie van het Vlaams Parlement?

Bekijk de kunstcollectie digitaal via onze Flickr-pagina, lees onze kunstbrochure of kom op bezoek!

Kunst in het Vlaams Parlement
Download de brochure "Kunstkijken"
Scroll to top