Caroline Gennez (Vooruit) werd afgelopen weekend federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. Thijs Verbeurgt (Vooruit) neemt haar zetel in het Vlaams Parlement in. Vandaag, 21 december, legde hij in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement de eed af als Vlaams volksvertegenwoordiger.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Wie is Thijs Verbeurgt?

Thijs Verbeurgt (39 jaar) licht een tipje van de sluier op: “Ik ben 39 jaar en ik woon in Mechelen. Ik ben altijd heel sportief geweest als volleybalspeler en later volleybaltrainer. Daar heb ik nu jammer genoeg geen tijd meer voor.” Zijn politieke parcours begon op de studiedienst Onderwijs van sp.a, nu Vooruit. “Na de studiedienst ging ik aan de slag als fractiesecretaris bij het Vlaams Parlement. In Mechelen ben ik in 2019 politiek actief geworden. Sinds kort ben ik daar fractieleider in de gemeenteraad”, vertelt hij.

Op de vraag of hij altijd al Vlaams volksvertegenwoordiger wou worden, antwoordt hij met volle overtuiging: “Ja, het was stiekem altijd wel mijn droom om in het Vlaams Parlement terecht te komen.” Als puber mocht hij ooit meedoen aan een simulatieoefening in de Senaat. “Ik vond die simulatieoefening zo boeiend! Met anderen in debat gaan, argumenten voor of tegen opwerpen en samen naar oplossingen zoeken, ik vond dat allemaal heel fascinerend”, herinnert hij zich.

Zetelen in het Vlaams Parlement, ergens is het wel een kinderdroom die werkelijkheid wordt.

Politieke ambities

We situeren ons halverwege het parlementaire jaar en we hebben net een goedgekeurde begroting achter de kiezen. Dat wil niet zeggen dat Thijs Verbeurgt zijn stempel niet meer wil drukken op de parlementaire werking. “Ik kijk ernaar uit om hard te werken rond de thema’s werk en onderwijs. We staan op dat vlak voor grote uitdagingen”, vertelt hij. “Er zijn heel wat mensen die werk zoeken en tegelijk zijn er veel openstaande vacatures. Ik wil sterk inzetten op de talenten van jongeren en anderen op de arbeidsmarkt. Ik wil ervoor zorgen dat elk talent in Vlaanderen optimaal benut wordt.”

En Mechelen, zijn woonplaats en ook politieke haven, is nooit veraf: “Ik hoop zowel in het Vlaams Parlement als in de Mechelse gemeenteraad een verschil te maken. Ik wil de stem van Mechelen in het parlement zijn en op die manier Vlaanderen én Mechelen vooruit helpen!”

Bekijk het interview

Relevante thema's

Vlaams Parlement

Lees verder

Scroll naar boven