Op woensdag 11 mei 2022 brengt Olivér Várhelyi, Europees Commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding, een bezoek aan het Vlaams Parlement. Bij die gelegenheid zal hij de plenaire vergadering toespreken in de Koepelzaal.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Dag van Europa

9 mei is Dag van Europa en het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Deze feestdag is de directe aanleiding om Europees Commissaris Olivér Várhelyi uit te nodigen in het Vlaams Parlement.

Het is inmiddels een traditie geworden dat het Vlaams Parlement rond deze datum een vooraanstaande Europees figuur uitnodigt. Zo kwamen in het verleden al o.m. Herman Van Rompuy, voorzitter Europese Raad (09/06/2010), Marianne Thyssen (27/01/2016), Europees Commissaris, Frans Timmermans (10/05/2017), vicevoorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie (09/05/2018) en Dubravka Šuica, vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees Commissaris voor democratie en demografie (05/05/2021), op bezoek.

Met het bezoek van Olivér Várhelyi versterkt het Vlaams Parlement opnieuw zijn internationale uitstraling en toont het zijn ambitie om zijn internationale bevoegdheden ten volle uit te oefenen. Dit bezoek is bovendien met de situatie in Oekraïne en hun vraag om toe te treden tot de EU bijzonder actueel. In zijn functie van Europees Commissaris bevoegd voor Nabuurschap en Uitbreiding is Olivér Várhelyi op dit moment dan ook een zeer boeiende gastspreker.
Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement

Verloop van het bezoek

Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement, en de leden van het Uitgebreid Bureau zullen Olivér Várhelyi verwelkomen. Aansluitend zal de Europees Commissaris de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement toespreken. De Eurocommissaris zal in zijn toespraak een stand van zaken geven van het EU-beleid t.a.v. de Westelijke Balkanlanden, Turkije, het Oostelijke Partnerschap en het Zuidelijke Nabuurschap.

Tot slot zullen de Vlaamse volksvertegenwoordigers in debat kunnen treden met de gastspreker.

Olivér Várhelyi, Europees Commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding tijdens een toespraak

Relevante thema's

Europese instellingen

Vlaams Parlement

Lees verder

Scroll to top