Het Vlaams Parlement zet, ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag, op 10 en 11 juli zijn deuren wijd open voor het publiek. Afgelopen jaren lag de focus op de feestdag telkens op de officiële viering in het Brusselse stadhuis, maar dit jaar komt daar een groot publieksluik bij. Op zondag 10 en maandag 11 juli kunnen bezoekers op ontdekking gaan in de gebouwen van het parlement en deelnemen aan heel wat randactiviteiten. Radiozender Joe zorgt tijdens de tweedaagse voor de muziekanimatie, met als hoogtepunt een concert van Regi, samen met Jaap, Pauline en Olivia.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Populaire kunstcollectie

Wie het Vlaams Parlement bezoekt, kan niet ontkomen aan de vele werken van hedendaagse Vlaamse kunstenaars, zoals Panamarenko, Roger Raveel of Marie-Jo Lafontaine. Maar ook Rinus Van de Velde, Fred Bervoets, Raoul De Keyser, Sofie Muller, Luc Tuymans, Berlinde De Bruyckere en vele anderen maken deel uit van deze kunstverzameling. De kunstrondleidingen in juni 2022 waren in een mum van tijd volzet en tonen aan dat de kunstcollectie meer dan de moeite waard is. Met de opendeurdagen krijgt de kunstliefhebber een extra kans om deze kunstcollectie in het unieke kader van het parlement te zien.

Foto van artiest Regi roepend door een koperen megafoon

Radiozender Joe

Een feestelijke dag kan niet zonder muziek! Daarom organiseert het Vlaams Parlement op 10 juli samen met radiozender Joe een exclusief verrassingsconcert van Regi en zangers en zangeressen Jaap, Olivia en Pauline in het parlement. Luisteraars van Joe kunnen hiervoor tijdens de week voor 11 juli een ticket winnen. Als kers op de taart zullen Joe-presentatoren Ann Van Elsen en Raf Van Brussel ​ op 11 juli vanuit het Vlaams Parlement radio maken met uitsluitend Nederlandstalige verzoeknummers. De zender polste daarvoor ook bij enkele Vlaamse ministers en volksvertegenwoordigers naar hun favoriete Vlaamse nummer.

Opendeuractiviteiten

Op 10 en 11 juli valt ​ er als bezoeker heel wat te beleven in én rond het Vlaams Parlement. Het programma omvat een blik achter de parlementaire schermen, een zoektocht op kindermaat doorheen het parlement, een gegidste wandeling in de koninklijke wijk rond het Vlaams Parlement, een begeleid bezoek aan de archiefbunkers en een zoektocht op kindermaat doorheen het parlement. Daarnaast is er ook de interactieve permanente tentoonstelling in het Bezoekerscentrum, waar de bezoeker ondergedompeld wordt in de wereld van de Vlaamse volksvertegenwoordigers en de democratie. Een heel gevarieerd programma dus, voor jong en oud, waar het Vlaams Parlement een zo groot mogelijk publiek mee wil bereiken.

Gezin tijdens een bezoek in het Vlaams Parlement

Praktisch

De toegang is gratis.

Wanneer:

  • zondag 10 juli van 13u tot 17u
  • maandag 11 juli van 10u tot 17u

Ingang: Ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

 

Relevante thema's

Vlaams Parlement

Lees verder

Scroll to top