Een halve dag in het Vlaams Parlement? Twee opties

  • Boek de rondleiding 'Een blik achter de schermen van het Vlaams Parlement'

Dat politiek ook voor hen belangrijk is, beseffen jongeren niet altijd. Tijdens deze rondleiding neemt een ervaren gids de studenten mee op pad. Ze kunnen de sfeer opsnuiven in de parlementsgebouwen, ze ontdekken de commissiezalen en zetelen in de Koepelzaal. Onderweg leren jullie de spelregels van de democratie. De jongeren ontdekken dat de keuzes die hier worden gemaakt invloed hebben op heel veel zaken uit hun leven. De interactieve rondleiding motiveert jongeren om hun eigen stem te laten horen en te verwoorden wat voor hen belangrijk is.

  • Boek de workshop 'De plenaire vergadering onder de loep'

Wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in de Koepelzaal? Elke woensdagnamiddag komen daar de 124 volksvertegenwoordigers samen in de plenaire vergadering. Ze stellen actuele vragen aan de ministers en debatteren en stemmen over voorstellen en ontwerpen van decreet. Door de vergadering bij te wonen, beleef je vanop de eerste rij hoe de Vlaamse politiek werkt. Een medewerker van het Vlaams Parlement ontvangt jou en je studenten. Samen overlopen jullie de agenda van de plenaire vergadering en nemen jullie plaats in de publiekstribune van de Koepelzaal. Laat het politieke debat beginnen! Nadien gaan jullie in dialoog over de werking van het Vlaams Parlement en houden jullie een nabespreking van de plenaire vergadering.

Een hele dag in het Vlaams Parlement? Twee opties

  • Boek een vorming op maat

Wil je kennis maken met de werking van het Vlaams Parlement en ons educatief materiaal? Dat kan! We bieden vorming op maat aan voor studenten in de lerarenopleiding en leerkrachtenteams.

  • Boek het dagprogramma 'Van toren tot koepel, een bezoek aan VRT en het Vlaams Parlement'

In de voormiddag ontdek je hoe de openbare omroep radio, tv en online content maakt. Je ziet de nieuwsstudio zoals je ‘m nog nooit zag en je ontdekt hoe radio wordt gemaakt. Kortom, onder begeleiding van de gidsen krijg je een unieke blik achter de schermen.

's Middags zak je af naar het Vlaams Parlement, waar onze gedreven gidsen je meenemen op een boeiende tocht. Hier, in het hart van de Vlaamse democratie, leer je meer over de werking van het parlement. De deuren van de commissiezalen gaan voor je open en je kan de sfeer opsnuiven in de imposante Koepelzaal. Er is zelfs een kans dat je in de wandelgangen het pad kruist van een van de 124 volksvertegenwoordigers. 

Let op: enkel mogelijk op maandag en vrijdag.

Scroll to top