Op 19 april gaat het dak eraf in het Vlaams Parlement op het allereerste Kiesfestival. Een festival voor jongeren die op 9 juni voor de allereerste keer naar de stembus trekken. En dat zijn er veel, voor Vlaanderen alleen al meer dan 500.000. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wat betekent stemmen en waar staan deze verkiezingen voor? Op al die vragen krijg je een antwoord tijdens het Kiesfestival.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Het Kiesfestival dat het Vlaams Parlement samen met nws.nws.nws van VRT NWS en ’t Is aan u! van De Ambrassade organiseert, belooft niet alleen te informeren maar ook te enthousiasmeren. Het festival wil de drempel om voor het eerst naar dat stemhokje te trekken, verlagen. Het Vlaams Parlement is op 19 april dan ook dé plek waar deze jongeren ​ echt alles te weten komen over de verkiezingen van 9 juni.

De jongeren van vandaag zijn de leiders van morgen. Vandaag merken we echter dat jongeren steeds vaker de democratie de rug toekeren of minstens in vraag stellen. Het is cruciaal om hen al vanaf hun eerste stem enthousiast te maken over onze parlementaire democratie. Het Kiesfestival biedt hiervoor de perfecte gelegenheid.
Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement

Jongeren doen tijdens het Kiesfestival een op maat gemaakte stemtest of speeddaten met parlementsleden. Ze testen een stemhokje uit of nemen deel aan een kieskwis. Onder het motto ‘Kaap de Koepel’ zullen zij debatteren over de rol van politiek in hun leven, polarisatie en sociale media, waarna een freestyle rapper het debat afrondt. Onder begeleiding van journaalanker Goedele Wachters zullen de jongeren een eigen journaal kunnen presenteren of zelf live verslag uitbrengen. Nws.nws.nws-gezichten geven een antwoord op hun meest prangende vragen over politiek. Experts geven in korte lessen meer inzicht in de werking van de democratie en de spelregels van de verkiezingen. En politiek journalist Ivan De Vadder neemt hen dan weer mee in de backstage van de politiek.

Jongeren die vragen hebben bij politieke onderwerpen, kunnen de ganse dag terecht bij de infostands van de politieke fracties. Met vragen en twijfels over kiezen of het omgaan met meningsverschillen kunnen jongeren bij de experten van WAT WAT terecht. Het verkiezingsproject ’t Is aan u! geeft hen concrete tips voor hun eerste keer in het stemhokje. ​ En om jongeren bewust te maken van de impact van fake news, is er een interactieve expo waar ze leren hoe dat te herkennen. Daarnaast krijgen ze de kans om een exclusief kijkje achter de schermen van het Vlaams Parlement te nemen, waar ze de kunstcollectie kunnen bewonderen en de schuilkelders kunnen verkennen.

MNM-dj’s Nina Black, Ninette en DJ Masai zorgen voor de beats. En met Omdat Het Kan & Average Rob hebben we ook een spetterende afsluiter van het Kiesfestival. Wie het liever wat rustiger houdt, kan ook naar een akoestische set van ISE (18), onlangs nog een van de winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel.

En van dit afwisselend programma zullen de instagramkanalen nws.nws.nws van VRT NWS, @tis.aan.u van De Ambrassade en aSTEMblieft van het Vlaams Parlement je de hele dag op de hoogte houden.

Relevante thema's

Vlaams Parlement

Lees verder

Scroll naar boven