Wat gebeurt er in de gangen, bureaus en achterkamers van het Vlaams Parlement? Het antwoord op die vraag ontdek je in 'De Voorzitters'. Een gloednieuwe Radio 1-podcast die een unieke blik achter de schermen geeft. In De Voorzitters gaat oud-politiek journalist Marc Van de Looverbosch op pad met de vier (oud-)voorzitters van het Vlaams Parlement, de mannen en vrouwen die vooraan zitten, en 124 parlementsleden in het gareel houden.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement
Logo van de podcast 'De Voorzitters' van Radio 1

Teleurstelling en triomf

In vier afleveringen leiden de vier (oud)-voorzitters ons rond door de gangen, hallen, bureaus en achterkamers van het imposant Vlaams Parlementsgebouw. Op de plekken die voor hen het meest betekenen, vertellen ze verhalen over geheime besprekingen, ruzies en oprechte emotie, over teleurstelling en triomf. De vier voorzitters gaan ook het gesprek aan met vier parlementsleden. De duo's zoeken naar punten van overeenkomst en verschil.

Vier duo's

• Liesbeth Homans (N-VA) & Meyrem Almaci (Groen)

Huidig voorzitter Liesbeth Homans zoekt samen met haar politieke tegenpool Meyrem Almaci naar hoe hun persoonlijk verleden hun politieke keuzes beïnvloed heeft.

• Jan Peumans (N-VA) & Jos D'haese (PVDA)

Jan Peumans was tien jaar lang voorzitter met groot respect voor alle overtuigingen. Hij lijkt weinig gemeen te hebben met de dieprode Jos D'haese, maar toch delen ze een verleden.

• Marleen Vanderpoorten (Open Vld) & Sam Van Rooy (Vlaams Belang)

Ze was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Vlaams Parlement, een voorbeeld voor de nieuwe generatie. Met Sam Van Rooy praat ze over vrije meningsuiting, de invloed van vaders en wat het betekent om 'liberaal' te zijn.

• Norbert De Batselier (Vooruit) & Tinne Rombouts (CD&V)

Norbert De Batselier was de eerste voorzitter van het rechtstreeks verkozen parlement. Hij deelt zijn ervaringen met Tinne Rombouts, in 2004 het jongste parlementslid.

De Voorzitters-podcast vind je in de Radio 1-app en is nog tot en met donderdag 9 december te horen in Zandman.

De Voorzitters: een podcast van Radio 1, in samenwerking met het Vlaams Parlement.

Relevante thema's

Vlaams Parlement

Lees verder

Scroll to top