Search in Vlaams Parlement

Gebouwen en kunst van het Vlaams Parlement

Panorama over Brussel met de gebouwen van het Vlaams Parlement op de voorgrond

Het Vlaams Parlement is in twee gebouwen gehuisvest: het Vlaams Parlementsgebouw aan de Hertogsstraat en het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers, HVV, aan de Leuvenseweg.

commissievergadering in de Breugelzaal van het Vlaams Parlement

In het parlementsgebouw vinden alle parlementaire vergaderingen plaats: de plenaire vergadering en de commissievergaderingen.

zicht op de kantoren vanuit het Atrium in het Huis van de Vlaamse volksvertegenwoordigers

In het HVV beschikken de Vlaamse volksvertegenwoordigers, hun fracties en de ambtelijke medewerkers van het Vlaams Parlement over kantoorruimten. Beide gebouwen zijn via een tunnel met elkaar verbonden.

Kunstwerk 'Brandt' van Sofie Muller met op de achtergrond het kunstwerk van Pjeroo Robjee

Wie het Vlaams Parlement bezoekt, kan niet ontkomen aan de talrijke werken van hedendaagse Vlaamse kunst. Van de gangen, ontvangstruimtes, kantoren, commissiezalen en de Koepelzaal, tot de ingang van het kantoor van de voorzitter: overal hangt werk van Vlaamse kunstenaars.

Het Vlaams Parlement publiceerde verschillende werken over zijn gebouwen en zijn kunstcollectie.

  • Hedendaagse kunst in het Vlaams Parlement: een selectie / Wilfried Van Vinckenroye ; Tom Van Elst - Brussel: Vlaams Parlement , 2016 - 178 p. ISBN 978-90-74302-36-4
    Catalogus van kunstwerken, geselecteerd uit de ruim 300 werken in het Vlaams Parlement. Naast de foto's van de hand van Tom Van Elst beschrijft Wilfried Van Vinckenroye de kunstwerken in mini-essays.
    Foto's en essays zijn te bekijken in ons Flickr-album over de kunstcollectie.
  • Het Vlaams Parlement / tekst: Martine Goossens in samenwerking met Jos Vandenbreeden / fotografie: Marnix Van Esbroeck - Tielt: Lannoo, 2016 - 207 p. ISBN 978-94-014-3997-8
    Het kijkboek Het Vlaams Parlement werd oorspronkelijk uitgegeven in 1996 en geactualiseerd in 2016. Het besteedt aandacht aan de geschiedenis van het parlement, aan de architectuur van het Vlaams Parlementsgebouw en het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers en aan de opdrachten van het Vlaams Parlement in onze federale staat. 
Scroll to top