Search in Vlaams Parlement

Vandaag, 29 september, legde minister-president Jan Jambon zijn Septemberverklaring af in het Vlaams Parlement. Hierin belichtte hij de algemeen maatschappelijke situatie in Vlaanderen en de krachtlijnen van de begroting voor het komende parlementaire jaar.

De crisismaatregelen die we nu nemen, hebben één rode draad. Ze zijn gericht én ze zijn sociaal.
Vlaams minister-president Jambon
Minister-president Jan Jambon

In zijn Septemberverklaring gaf minister-president Jambon mee dat de indexering van het basisbedrag in het groeipakket wordt opgetrokken van 1 naar 2 procent. "Daarnaast ontvangen alle kinderen in 2022 en 2023 een eenmalige tegemoetkoming van 100 euro, we verhogen vanaf volgend jaar de sociale toeslag voor wie die nu al heeft tot 180 euro en we breiden de groep van kinderen die recht hebben op zo’n toeslag uit met 50.000 extra kinderen. Bovendien investeren we vanaf nu elk jaar bijkomend 115 miljoen euro in de kinderopvang", aldus de minister-president.

Om bedrijven door de energiecrisis te loodsen, is er een pakket van 250 miljoen euro aan subsidies voorzien. "Op voorwaarde dat er wordt geïnvesteerd in energiebesparing", kondigde Jambon aan. "Daarnaast kunnen ondernemingen rekenen op 1 miljard euro aan leningen en waarborgen ter ondersteuning."

In zijn Septemberverklaring stipte minister-president Jambon ook de jobbonus aan, een initiatief om werknemers met een laag loon extra nettoloon toe te kennen. "Wie recht heeft op een jobbonus krijgt er in november 100 euro netto bij, bovenop het reeds voorziene bedrag", vertelde Jambon.

Herbekijk de Septemberverklaring

Scroll to top