Op donderdag 20 oktober zakte een groot aantal leerlingen in het kader van de YOUCA Action Day af naar het Vlaams Parlement. Hun missie? Een hele dag als stagiair meedraaien op één van de zeven fracties en zo de parlementaire werking vanop de eerste rij meemaken.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op de eerste rij

Op donderdag 20 oktober ging voor de zestiende keer YOUCA Action Day, de vroegere Zuiddag, door. Op die dag ruilen meer dan 14.000 Vlaamse en Brusselse jongeren de schoolbanken voor een betaalde stage bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze hiermee verdienen - 55 euro - gaat steeds rechtstreeks naar een goed  doel. Dit jaar gaat het om een jongerenproject in Oeganda, Burkina Faso en Ecuador

Na een warme ontvangst en een verkwikkend ontbijt kregen de jonge stagiairs een boeiende rondleiding in de gebouwen. Hierbij kregen ze heel wat interessante informatie over de werking en de geschiedenis van het Vlaams Parlement. Daarnaast kregen ze ook een uitgebreide blik achter de schermen. Daarna namen de fractiemedewerkers de jongeren op sleeptouw en kregen ze de kans om de werking van een politieke fractie vanop de eerste rij mee te maken en deel te nemen aan een commissievergadering, waarbij sommigen zelfs een vraag mochten stellen aan de betrokken ministers. 

Relevante thema's

Thema Vlaams Parlement

Vlaams Parlement

Thema Jeugdwerk

Jeugdwerk

Lees verder

Scroll to top