Het Vlaams Parlementsgebouw

Sinds maart 1996 zetelt hier het Vlaams Parlement. Wist je dat op deze plek ooit een bal- en concertzaal stond? Die maakte in 1905 plaats voor het huidige gebouw. Van 1905 tot 1987 deed het dienst als hoofdgebouw van de Post. Daarna kocht de Vlaamse Raad het en kreeg het een serieuze make-over. De oude binnenplaats werd overdekt met een glazen koepel en werd de Koepelzaal, de plek waar de 124 volksvertegenwoordigers wekelijks samenkomen.

Daarnaast vind je in dit gebouw nog een prachtige Zuilenzaal, het bureau van de voorzitter, een imposante hoofdingang en natuurlijk verschillende commissiezalen, waar de volksvertegenwoordigers zich samen in kleinere groepen buigen over diverse bevoegdheden.

Het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers

In 1991 kocht het Vlaams Parlement het gebouw aan de overkant van de straat om er kantoorruimtes te creëren. Ook dat was ooit eigendom van de Post. Het is uniek modernistisch erfgoed en is beschermd als monument. De architect Victor Bourgeois zag de toenmalige lokettenzaal als symbolische ruimte waar het publiek in contact kwam met de administratie.

Bijna 100 jaar later is deze zaal de plek waar de bezoekers worden onthaald. Verspreid over twee vleugels en zes etages bevinden zich de kantoren van de volksvertegenwoordigers, hun medewerkers en de administratie van het Vlaams Parlement. In het hele gebouw vind je unieke elementen met bijzondere historische of artistieke waarde.

Het Bezoekerscentrum

In 2018 transformeerde de voormalige lokettenzaal tot een heus Bezoekerscentrum. Het is het begin- en eindpunt van elk bezoek aan het Vlaams Parlement. Je kan er iets eten en drinken in de Eetba(a)r. Op de volledig ingerichte Werkplek kan je vergaderen of een workshop organiseren. Op woensdag en donderdag ben je in de televisiestudio getuige van de opnames van Vlaams Parlement TV.

Dat is nog maar het begin. In de interactieve tentoonstelling ‘Democratie, #zozitdat’ ontdek je hoe de Vlaamse democratie werkt. Je leert de standpunten van de verschillende politieke partijen kennen en je ervaart welke impact het Vlaams Parlement op jouw leven heeft. Ben je geprikkeld? Kom dan zeker eens langs: alleen of met je familie, klas of vereniging.

De kunstcollectie

Het zal je misschien verbazen, maar het Vlaams Parlement heeft een fantastische collectie hedendaagse kunst. Deze werken worden niet bewaard in een depot maar hangen aan de muren. Op deze manier kan iedereen die het Vlaams Parlement bezoekt ervan genieten. Je ontdekt er werk van Luc Tuymans, Rinus Van de Velde, Fred Bervoets, Berlinde De Bruyckere, Kato Six,  Charif Benhelima en vele anderen. 

In het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers koos men bij de renovatie voor het integreren van kunst in en rond het gebouw. Guillaume Bijl, Fred Eerdekens, Jozef Legrand, Joaquim Pereira Eires en Monique Thomas gingen in en rond het gebouw aan de slag.

Boek een rondleiding en snuif de sfeer op in een commissiezaal, neem plaats in een echte parlementszetel en geniet van de indrukwekkende kunstcollectie. Bijna alle rondleidingen zijn gratis te boeken.

Scroll naar boven