Luc Van den Brande stapte 45 jaar geleden in de politiek. Van 1988 tot 1992 was hij minister van Tewerkstelling en Arbeid in de regering Martens-VIII. Op  21 februari 1992 werd Van den Brande de tweede minister-president van Vlaanderen en dit voor zeven jaar. En eind januari 2010 werd hij aangesteld als voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. Een functie die hij twaalf jaar lang bekleedde. Hoe kijkt hij naar de oorlog in Oekraïne? Welke VRT heeft hij achtergelaten? Journalist Jan De Meulemeester vraagt het hem in een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op 24 februari 2022 verraste de Russische president Vladimir Poetin vriend en vijand door een “speciale militaire operatie" aan te kondigen om Oekraïne te "demilitariseren en denazificeren". Korte tijd nadien ontploften raketten in Kiev en andere Oekraïense steden. “De brutaliteit waarop de wereld teruggedraaid wordt, is stuitend. Het is zo weerzinwekkend dat niemand het verwacht had”, zegt oud-minister-president Van den Brande.

Van 1984 tot 1988 was Luc Van den Brande CVP-fractievoorzitter in de Kamer en in deze functie was hij nauw betrokken bij het parlementaire dispuut over de plaatsing van de kruisraketten. Volgens waarnemers zou hij zijn politieke carrière te danken hebben aan zijn dissidente houding tijdens de rakettenkwestie. “De Belgische ambassadeur in Washington had België gedwongen om die raketten te plaatsen zonder enig parlementair debat. Daarom mijn verzet. Ik vond dit fnuikend voor de democratische besluitvorming”, stelt Van den Brande.

 

VRT

Onlangs nam Luc Van den Brande afscheid van de VRT. Frieda Brepoels (N-VA) volgt hem op als voorzitter van de raad van bestuur. Volgens Van den Brande staat de VRT nog voor grote uitdagingen. “Om relevant te blijven voor iedere Vlaming moet de VRT een versnelling hoger schakelen in de digitale omslag. De VRT moet vindbaar blijven voor elke Vlaming. Daarbij moet de VRT onderscheidend zijn in het brengen van een informatiecheck, zodat de mensen houvast hebben in dat magma van nieuws dat ons elke dag overspoelt.”

 

Vijf resoluties

Op 3 maart 1999 heeft het Vlaams Parlement vijf resoluties over de staatshervorming aangenomen. Deze vraag naar meer Vlaamse autonomie gebeurde onder leiding van de regering-Van den Brande. Vier van de vijf resoluties werden goedgekeurd door meer dan 80% van de Vlaamse volksvertegenwoordigers. Maar de oud-minister-president betwijfelt of dit vandaag ook zo zou zijn. “Ik denk niet dat de steun vandaag even algemeen zou zijn als in 1999. Alles wat vanzelfsprekend lijkt, is minder belangrijk geworden in de ogen van de huidige beleidsvoerders.”

(CDF)

Relevante thema's

Vlaamse Regering

Vlaams Parlement

Lees verder

Scroll naar boven