De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement keurde de benoeming goed van Myriam Parys als nieuwe Vlaamse ombudsvrouw.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Myriam Parys is gespecialiseerd in overheidsmanagement. Zij is licentiate politieke wetenschappen en behaalde bijkomend een Master in Public Administration aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam en een Master in Europees Recht. Myriam Parys startte haar loopbaan bij het Instituut voor de Overheid (KU Leuven). Daarna deed zij ervaring op als kabinetsmedewerker bij de Vlaamse Regering. Ze werkte ook als ambtenaar (bij de federale overheid en bij de stad Mechelen) en als senior consultant bij Idea Consult. Op dit moment is zij algemeen directeur van de stad Diest.

Myriam Parys volgt Erwin Janssens op die sinds maart 2023 waarnemend ombudsman was na het vertrek van Bart Weekers. Voor hem kwam na twee volledige termijnen een einde aan zijn mandaat als ombudsman.

Het Vlaams Parlement verwelkomt Myriam Parys en kijkt uit naar een boeiende en inspirerende samenwerking. Met haar expertise is zij ongetwijfeld een meerwaarde voor de Vlaamse Ombudsdienst.

Myriam Parys: “Ik ben vereerd dat het Vlaams Parlement mij heeft aangesteld tot Vlaamse Ombudsvrouw. Ik wil vanuit die functie verder werken aan het verbeteren van de dienstverlening door de overheid: een thema dat als een rode draad doorheen mijn hele curriculum vitae loopt. Als jonge onderzoeker aan de KU Leuven was ik al met dit thema bezig en, nu bijna 25 jaar later, is het nog steeds mijn grootste passie. Samen met alle medewerkers van de Ombudsdienst wil ik bijdragen tot een goede en klantvriendelijke werking van de Vlaamse overheid en meewerken aan een gezonde en vertrouwensvolle relatie tussen de Vlaming en zijn/haar overheid.”

Myriam Parys zal na de opzegtermijn van haar huidige functie in dienst treden. De duur van het mandaat van de Vlaamse ombudsvrouw is zes jaar en is één keer verlengbaar.

De Ombudsvrouw leidt de Vlaamse Ombudsdienst. Die ‘paraparlementaire instelling’ vervult een unieke brugfunctie tussen de burger, het parlement, de regering en de Vlaamse overheidsdiensten. De Ombudsvrouw behandelt klachten en komt met adviezen naar buiten.

Relevante thema's

Vlaams Parlement

Lees verder

Scroll naar boven