Tom De Meester (PVDA) stopt als Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij wil zich meer richten op de Gentse gemeentepolitiek. In het Vlaams Parlement geeft hij de fakkel door aan Onno Vandewalle (PVDA), die vandaag, 11 januari, tijdens de plenaire vergadering zijn eed aflegt als volksvertegenwoordiger.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Wie is Onno Vandewalle?

De 27-jarige Onno Vandewalle is geboren en getogen in Gent. Hij woont er samen met zijn vriendin Charlotte. Ontspannen doet hij door te supporteren voor zijn favoriete voetbalclub, KAA Gent, iets te drinken op café of een quiz mee te pikken.

Zijn politieke parcours schetst hij als volgt: “Samen met een aantal collega’s leid ik RedFox, de jongerenbeweging van PVDA. In het verleden was ik voor de partij al actief in de Gentse politiek en als politiek medewerker in het Vlaams Parlement. Nu zal ik mijn werk voor RedFox combineren met mijn zetel in het Vlaams Parlement.”

Als kind droomde Onno Vandewalle er niet direct van om Vlaams volksvertegenwoordiger te worden. “Ik wou sportjournalist worden of nog helemaal iets anders. Al ben ik wel al van in de middelbare school met politiek bezig”, vertelt hij. “Ik heb het altijd belangrijk gevonden iets te doen tegen onrecht. Ik ben dus blij dat ik dat engagement kan verderzetten in het Vlaams Parlement.”

Politieke ambities

Over zijn verwachtingen voor de rest van het parlementaire jaar is Onno Vandewalle duidelijk: “Ik hoop dat we sterk oppositie kunnen voeren tegen de Vlaamse Regering. Er heerst heel wat ontevredenheid over thema’s als kinderopvang, gezondheidszorg, … Het is belangrijk dat we de stem van de burger in het parlement laten horen.”

Thema’s die belangrijk zijn voor jongeren, daar wil ik mij graag voor inzetten.

In de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media zal Onno Vandewalle kwesties kunnen behandelen die hem na aan het hart liggen. “Ik ben elke dag met jongeren bezig. Ik hoor van hen met welke problemen ze te kampen hebben. Toegang tot cultuur, sport en ontspanning is daar een van. Er zijn wachtlijsten voor sportclubs en de prijzen van cultuurbeleving stijgen. Dat zijn zaken die ik graag wil behandelen in het Vlaams Parlement.”

Bekijk het interview

Relevante thema's

Vlaams Parlement

Lees verder

Scroll to top