Een halve dag in het Vlaams Parlement?

  • Boek de rondleiding 'Een blik achter de schermen van het Vlaams Parlement'

Dat politiek ook voor hen belangrijk is, beseffen jongeren niet altijd. Tijdens deze rondleiding neemt een ervaren gids de leerlingen mee op pad. Ze kunnen de sfeer opsnuiven in de parlementsgebouwen, ze ontdekken de commissiezalen en zetelen in de Koepelzaal. Onderweg leren jullie de spelregels van de democratie. De jongeren ontdekken dat de keuzes die hier worden gemaakt invloed hebben op heel veel zaken uit hun leven. De interactieve rondleiding motiveert jongeren om hun eigen stem te laten horen en te verwoorden wat voor hen belangrijk is.

  • Boek de rondleiding 'Op ontdekking in het Bezoekerscentrum'

Hier leren je leerlingen hoe de Vlaamse democratie werkt. Ze ontdekken meer over de standpunten van de politieke partijen en ervaren welke impact het parlement op hun leven heeft. Het kleine halfrond is het ideale decor voor een pittig klasdebat over actuele thema’s. Een medewerker van het Vlaams Parlement geeft een introductie en begeleidt het stellingenspel. Daarna duiken de leerlingen zelfstandig de expo in. Als kers op de taart brengen ze een bezoek aan de Koepelzaal.

  • Boek de workshop 'Democratie, #zozitdat' (beschikbaar vanaf januari 2024)

Niet meteen zin in een klassieke rondleiding? Bezoek dan onze interactieve tentoonstelling ‘Democratie, #zozitdat’. Samen met KU Leuven ontwikkelde het Vlaams Parlement een workshop die je – als leerkracht – zelf begeleidt. De jongeren debatteren over maatschappelijke thema’s in het kleine halfrond in het Bezoekerscentrum. Daarna gaan ze op zoek naar de standpunten van de verschillende politieke partijen en ontdekken ze hoe ze moeten stemmen. De workshop eindigt met een bezoek aan de Koepelzaal. Naast een handleiding, kan je ook gebruikmaken van het aanvullende lesmateriaal. Dat bestaat uit een inleidende klasactiviteit en een nagesprek.

Let op: er kunnen maximum 28 leerlingen deelnemen aan de workshop.

Een hele dag in het Vlaams Parlement? Twee opties

  • Boek het dagprogramma: rondleiding 'Een blik achter de schermen van het Vlaams Parlement' + simulatiespel 'Overstemmen'

In de voormiddag krijgen jij en je leerlingen een blik achter de schermen van het Vlaams Parlement. Een ervaren gids neemt jullie mee op pad en toont je de plekken waar het allemaal gebeurt: van de wandelgangen tot de indrukwekkende Koepelzaal.

In de namiddag nemen jullie plaats in een van de tien commissiezalen. Daar begint het echte werk. Net zoals de volksvertegenwoordigers, buigen de leerlingen zich over voorstellen van decreet en moeten ze keuzes maken. Ze gaan aan de slag met Vlaamse bevoegdheden die nauw aansluiten hij hun leefwereld. In de commissiezaal overleggen ze met elkaar, nemen ze een standpunt in en gaan ze in debat. De enthousiaste spelbegeleiders zorgen dat iedereen mee is. Al doende leren ze ontzettend veel over de democratie. 

Let op: enkel mogelijk op maandag en vrijdag (of op woensdag voor scholen die zich de hele dag kunnen vrijmaken). De inschrijvingen starten na de paasvakantie. Wees er snel bij.

  • Boek het dagprogramma 'Van toren tot koepel, een bezoek aan VRT en het Vlaams Parlement'

In de voormiddag ontdek je hoe de openbare omroep radio, tv en online content maakt. Je ziet de nieuwsstudio zoals je ‘m nog nooit zag en je ontdekt hoe radio wordt gemaakt. Kortom, onder begeleiding van de gidsen krijg je een unieke blik achter de schermen.

's Middags zak je af naar het Vlaams Parlement, waar onze gedreven gidsen je meenemen op een boeiende tocht. Hier, in het hart van de Vlaamse democratie, leer je meer over de werking van het parlement. De deuren van de commissiezalen gaan voor je open en je kan de sfeer opsnuiven in de imposante Koepelzaal. Er is zelfs een kans dat je in de wandelgangen het pad kruist van een van de 124 volksvertegenwoordigers. 

Let op: enkel mogelijk op maandag en vrijdag.

Scroll to top