Nieuwe cijfers van Sciensano tonen aan dat het oprukken van exotische muggen, en dan vooral de tijgermug, in Vlaanderen er niet op is verbeterd. In 2022 werd de tijgermug op 12 plekken in ons land gesignaleerd. Een jaar later kwam ze al op 25 plekken voor. Ook waarnemingen van burgers die worden gemeld via de muggensurveillancewebsite wijzen op een stijging. Vlaams volksvertegenwoordigers Jeremie Vaneeckhout (Groen), Freya Saeys (Open Vld) en Stijn De Roo (cd&v) gingen deze week het gesprek erover aan met minister Zuhal Demir in de Vorig jaar werden er dubbel zoveel tijgermuggen waargenomen dan het jaar voordien. De bevoegde minister kreeg er enkele vragen over in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

“Dat tijgermuggen steeds vaker voorkomen in onze contreien is geen goede zaak. Ze verspreiden immers tropische ziektes zoals malaria en dengue”, gaven commissieleden Jeremie Vaneeckhout (Groen) en Freya Saeys (Open Vld) aan. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde leeft het vermoeden dat de opwaartse trend in het aantal tijgermuggen zich de komende jaren voortzet. We reizen immers steeds vaker en verder, en de tijgermug reist maar wat graag mee. “Daarnaast zorgt de klimaatopwarming ervoor dat deze exoten ook bij ons kunnen overwinteren en gedijen”, zei commissielid Stijn De Roo (cd&v).

Hoe kan dit onrustwekkend oprukken van exotische muggen in Vlaanderen worden afgeremd, vragen de Vlaamse volksvertegenwoordigers zich af? Is de muggensurveillancewebsite wel voldoende bekend bij de ruime bevolking? Is er nood aan meer onderzoek en sensibilisering? En volstaan onze verdelgingstechnieken wel?

Tegengaan van verspreiding en vestiging

“Ik deel uw bezorgdheid over dit groeiend probleem zowel in Vlaanderen als in de rest van Europa”, gaf minister Zuhal Demir mee. “Net zoals de voorbije jaren zal er op verschillende pijlers gewerkt worden om de vestiging en verspreiding van de tijgermug tegen te gaan.” Uitroeien blijkt immers al geen optie meer te zijn.

Monitoring van de aanwezigheid en de verspreiding van de tijgermug is één van de pijlers waar volop op wordt ingezet. “Pas als we weten waar we moeten ingrijpen, kan er werk worden gemaakt van bestrijding”, zei de minister. Daarom is communicatie naar, en het sensibiliseren van, de bevolking zo belangrijk volgens haar. Elke melding is immers van groot belang. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft een communicatiekalender opgesteld én trekt extra middelen uit voor de bestrijding van de tijgermug. “Communicatie komt er ook vanuit de muggensurveillance-website. De website, die pas sinds 2022 bestaat, begint immers goed bekend te raken in Vlaanderen”, voegde de minister daar nog aan toe.

Krachten bundelen

Minister Demir benadrukt ook het belang van samenwerking: “Toonaangevende internationale gezondheidsorganisaties raden aan om een geïntegreerde aanpak na te streven. Daarom heb ik ook een brief gestuurd naar de andere bevoegde ministers in België zodat de verschillende betrokken beleidsniveaus de werking en terreinaanpak op elkaar kunnen afstemmen en er een snelle informatiedoorstroom is.”

Een andere pijler waarop wordt ingezet, is verder onderzoek. “Want er is zeker nood aan nieuwe manieren om de tijgermug onder controle te houden”, aldus de minister. “Binnen het plan van aanpak dat het ANB opmaakt, zal ook voor dit luik aandacht zijn. Bovendien houden we de vinger aan de pols van verschillende onderzoeksgroepen die in heel Europa actief zijn.”

Het debat vond plaats op dinsdag 6 februari.

Herbekijk het volledige debat

Relevante thema's

Natuur en Milieu

Lees verder

Scroll naar boven