Op VTM zei Vlaams minister van Leefmilieu en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dat er varkensboeren zijn die hun overschot aan varkens laten vernietigen op kosten van de belastingbetaler. Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (cd&v) eist excuses van de minister omdat de sector woest is na die foute uitspraak. Het is niet de eerste keer dat ze botsen met elkaar. Ze is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De uitspraken van N-VA minister Demir op VTM over boeren die zomaar varkens vernietigen omdat er geen exportmarkt meer is, hebben voor veel ophef gezorgd. Niet alleen de varkensboeren voelden zich geschoffeerd, ook enkele Vlaamse volksvertegenwoordigers struikelden over de woorden van de minister. “We moeten over onze voedselproductie correcte informatie geven aan mensen. Als ik dan een minister hoor zeggen dat sommige varkens onaangeroerd zouden worden vernietigd omdat er geen exportmarkt is, wat pertinent onwaar is, dan heb ik daar een probleem mee. Vooral bij een dossier dat sowieso al bijzonder gevoelig ligt. Correcte informatie is dan ook des te belangrijker”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (cd&v).

Rombouts interpelleerde de minister hierover tijdens de plenaire zitting en vroeg om een rechtzetting. “Minister Demir heeft aangegeven dat het niet haar bedoeling was om de sector te schofferen. Volgens de minister wou ze twee zaken aankaarten en geen oorzakelijk verband leggen tussen beide zaken. Het is duidelijk: in Vlaanderen worden er geen gezonde varkens vernietigd”, aldus Rombouts.

Rombouts vs. Demir

Onlangs protesteerden de boeren tegen het stikstofdossier tijdens een informatievergadering in Merksplas. Ook Rombouts was aanwezig op die vergadering. Zij applaudisseerde mee met de boeren. “Ik ben naar die vergadering meegegaan om te luisteren. En inderdaad, ik heb op een aantal momenten geapplaudisseerd. Omdat ik heb moeten vaststellen dat mensen die overlopen van emotie op een zeer correcte en degelijke manier, het lef hebben gehad om de juiste vragen te stellen. En ja, dat respecteer ik.”

Relevante thema's

Landbouw en Visserij

Natuur en Milieu

Lees verder

Scroll naar boven