In de nacht van dinsdag 28 februari op woensdag 1 maart deed de regering Jambon nog maar eens een wanhoopspoging om te landen met het stikstofdossier. Coalitiepartner cd&v blijft dwarsliggen over een aantal cruciale punten die ze in het voordeel van de boeren wil ombuigen. Maar waar dat precies over gaat blijft zeer onduidelijk, tot grote frustratie van de oppositie. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Björn Rzoska (Groen).

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Het zijn niet de beste dagen voor N-VA-politicus Jan Jambon en zijn regering. Oppositiepartij Groen had vorige week het actualiteitsdebat op de agenda geplaatst. Volgens hun fractieleider Björn Rzoska is de regering Jambon gedoemd om verder te strompelen tot de volgende verkiezingen. “Opnieuw heb ik een minister-president gezien die in zijn blootje stond. Een keizer zonder kleren”, stelt Rzoska vast. “Ik had veel verwachtingen van ‘sterke Jan’, maar wat ik nu zie is beneden alle peil. Hij organiseert zelf de chaos, gaat zelf deadlines naar voren schuiven en haalt ze niet, organiseert zelf de crisis. Het is voor mij heel duidelijk: we zitten met een onbekwame minister-president, die de regering enkel verder de dieperik induwt.”

Volgens Rzoska neemt deze nieuwe crisis binnen de Vlaamse regering weer een hap uit de geloofwaardigheid van de minister-president. “Ik sta met verbazing te kijken naar het amateurisme van Jan Jambon. De regering is volgens mij zo dood als een pier. Regeringspartij cd&v heeft ervoor gekozen om deze Vlaamse regering te gebruiken als een soort van pre-campagne voor de verkiezingen van 2024. Ze storten liever de regering in een diepe crisis om zo de stemmen van de boeren terug binnen te halen.”

Weeffout

Het Vlaams Parlement is een legislatuurparlement. Dat betekent dat het verkozen is voor een volledige zittingsperiode van 5 jaar of één legislatuur. Vervroegde verkiezingen zijn dus onmogelijk. Volgens Rzoska is dit een weeffout in het systeem. “Jan Jambon zou aan de onderhandelingstafel gezegd hebben: ‘Moest ik in het federaal parlement zitten, ging ik nu naar de koning en bood ik mijn ontslag aan’. Wat mij betreft, zou ik zo snel mogelijk het knoeiwerk van deze regering aan de kiezer willen voorleggen. Misschien wordt het tijd om te bekijken of we in de toekomst het Vlaams Parlement, bij zo’n grote crisis, tijdens de legislatuur kunnen ontbinden.”

Relevante thema's

Natuur en Milieu

Lees verder

Scroll naar boven