Keukenkasten onder de modder, vernielde meubels en auto’s. Het zijn geen nieuwe beelden meer. De schade voor de getroffen inwoners is enorm. Maar kunnen we ons wapenen tegen extreme weeromstandigheden? Wat kan de Vlaamse regering doen? Journalist Marc Van de Looverbosch legt het voor aan Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen).  

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Het hevige onweer tijdens het Pinksterweekend zorgde voor wateroverlast op verschillende plaatsen in Vlaanderen. De provincie Vlaams-Brabant werd het hardst getroffen, vooral de gemeenten Gingelom, Zoutleeuw en Landen. De bewoners vinden dat het bestuur te weinig doet om overstromingen tegen te gaan, maar de burgemeesters beweren dat er weinig helpt als er zoveel regen op een korte tijd valt. Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen) wijst dan weer met de vinger naar de Vlaamse regering. “Water heeft ruimte nodig, dus we moeten ervoor zorgen dat dat water de nodige ruimte krijgt. Maar de Vlaamse regering heeft daar de afgelopen jaren nauwelijks aandacht aan besteed. De regering heeft altijd een beleid gevoerd om zo snel mogelijk water af te voeren, maar als er zoveel water op een korte tijd valt dan kunnen de rioleringen, grachten en waterlopen dat niet aan. Je moet plekken creëren waar water rustig kan blijven staan en langzaam in de grond kan doorsijpelen.”

In februari kondigde de Vlaamse regering de veelbesproken bouwshift aan. Zo wil de regering tegen 2040 de inname van open ruimte tot 0 herleiden. Maar tot op vandaag is bouwen in watergevoelige gebieden nog steeds toegelaten. “In de periode tussen 2020-2021 zijn er nog 507 vergunningen afgeleverd om te bouwen in watergevoelige gebieden. Minister Demir had aangekondigd dat ze tegen de vergunningen in beroep zou gaan, maar dat is slechts twee keer gebeurd. In beroep gaan is trouwens geen echt beleid. We moeten die gebieden aanduiden en bouwvrij verklaren”, vindt Mieke Schauvliege.

Aankondigingspolitiek

Schauvliege hekelt de aankondigingspolitiek van Vlaams minister van Leefmilieu en Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Ze roept de minister op om hiermee te stoppen en werk te maken van een deftig beleid. “Aankondigen, aankondigen, aankondigen. Dat is wat minister Demir doet. Maar finaal afkloppen en wetgeving realiseren? Neen, dat komt er niet van. En waarom niet? Omdat men aan het ruziën is binnen de Vlaamse regering”, stelt Schauvliege vast.

Relevante thema's

Natuur en Milieu

Ruimtelijke ordening

Lees verder

Scroll naar boven