Tegen 2030 wil Vlaanderen 40 procent minder CO2-uitstoten dan in 2005. “Dat is verstandig beleid, zonder sociaal bloedbad”, klinkt het bij minister van Leefmilieu en Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Maar Joeri Thijs van Greenpeace heeft zijn bedenkingen bij het aangescherpte klimaatplan van de Vlaamse Regering. Hij vindt dat de Demir de hete aardappel doorschuift naar de andere regio's en landen.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De Vlaamse Regering heeft begin mei haar vernieuwde klimaat- en energieplan uit de doeken gedaan. Het doel is om tegen 2030 de CO2-uitstoot te verminderen met 40 procent ten opzichte van 2005. De Europese Unie houdt vast aan een daling van 47 procent, maar volgens Vlaams klimaatminister Zuhal Demir is die doelstelling onhaalbaar en nefast voor onze Vlaamse bedrijven en welvaart. Joeri Thijs van Greenpeace is hier niet tevreden mee. “De Vlaamse Regering toont te weinig klimaatambitie. De kosten zullen alleen maar groter worden en de aanpak wordt steeds vooruitgeschoven. De volgende generatie zal hier de gevolgen van dragen. We voelen nu al de impact van de klimaatcrisis en het zal alleen maar erger worden.”

Klimaatactivisten krijgen vaak het verwijt dat ze doemdenken. Thijs begrijpt deze klimaatsceptici niet. “Als je rapporten en studies van klimaatwetenschappers bekijkt, dan is het moeilijk om de ernst van de situatie niet in te zien. We moeten niet alleen de nadelen benadrukken maar ook de voordelen. Als we minder fossiele brandstoffen gebruiken en meer inzetten op hernieuwbare energie, dan zullen we minder afhankelijk worden van de volatiele energiemarkt.”

Opbodpolitiek

Demir wil enkel doelstellingen aangaan die effectief haalbaar en betaalbaar zijn. “Ik ben dat opbod aan klimaatpercentages en taksen zo beu”, klinkt het. Volgens Thijs steekt ze hiermee haar middelvinger op naar alle andere landen in Europa en alle regio’s in dit land. “Minister Demir zegt gewoon ‘foert’. Ze zegt eigenlijk dat de anderen het maar moeten oplossen. In de praktijk zal de belastingbetaler alle uitstootrechten moeten opkopen. Met politici kan je onderhandelen, met de natuur niet.”

De klimaattransitie is nu volop aan gang. Uit een nieuw rapport blijkt ook dat de omslag naar een koolstofneutrale economie ons land tienduizenden banen kan opleveren. “Heel veel bedrijfsleiders zijn bezig met de klimaattransitie. We merken dat hun geesten meer gerijpt zijn dan die van de politieke leiders”, stelt Thijs vast. “Maar voor ons gaat het nog niet snel genoeg. Wij vinden dat de overheid veel meer moet sturen, door bijvoorbeeld het vergunningenbeleid. Daarnaast moet de overheid veel meer investeren om de transitie haalbaar en betaalbaar te maken.”

Premies

De hoge energieprijzen van 2022 hebben ervoor gezorgd dat Vlamingen massaal zijn beginnen te renoveren. De renovatiepremies van de Vlaamse overheid worden dan ook goed benut. Een goede zaak, vindt Joeri Thijs, maar volgens hem bereikt de steun niet de lagere inkomens. “Wij zien dat die premies voor meer dan de helft terechtkomen bij de hoge inkomens, die het eigenlijk niet nodig hebben. Het premiesysteem zou vooral richting die lage inkomensklasse moeten gaan."

Relevante thema's

Natuur en Milieu

Energie

Wonen

Lees verder

Scroll naar boven