Wat weten we ondertussen over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht? In april van dit jaar barstte het schandaal los en in het begin van de zomer richtte het Vlaams Parlement een onderzoekscommissie op. Wat is er in het verleden misgegaan en wie zijn de verantwoordelijken? Het zijn enkele vragen waar de onderzoekscommissie een antwoord op hoopt te vinden.

Na vier maanden onderzoek maakt journalist Jan De Meulemeester een tussentijdse balans op met Hannes Anaf (Vooruit), voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie PFOS.

(lees verder onder de video)

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op woensdag 9 juni verraste Vlaams minister van Omgeving en Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) vriend en vijand door te suggereren om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten om de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht te onderzoeken. Daaropvolgend dienden oppositiepartijen Groen en Vooruit een motie in om de suggestie in de praktijk om te zetten. Een week later, op 16 juni 2021, keurde de plenaire vergadering unaniem de oprichting van een onderzoekscommissie goed naar de aanpak van de met PFOS vervuilde gronden en de gevolgen voor de volksgezondheid.

“We hebben nu al een aantal blokken achter de rug. Allereerst waren er hoorzittingen met experten. Daaruit bleek al snel dat er ernstige gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan de PFOS-vervuiling. Daarna hebben we vertegenwoordigers van 3M gehoord. En momenteel komen alle verschillende overheidsinstellingen aan bod”, zegt Hannes Anaf (Vooruit), voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie PFOS.

Volgens Anaf hebben de besparingen van de (vorige) Vlaamse regering voor enorm veel problemen gezorgd. “Er moest meer gedaan worden met minder. Dat was de slagzin van zowel deze als de vorige regering. In dit dossier heeft dat geleid tot minder ambtenaren, maar ook minder bescherming voor de mensen en meer gezondheidsrisico’s”.

Mentaliteitsprobleem

In het VRT-programma Pano getuigden verschillende milieu-inspecteurs dat het jarenlang niet mogelijk was om de vervuiling bij bedrijven rond de Antwerpse haven, zoals chemiebedrijf 3M, goed te controleren. “Sterker nog, van bovenaf zou er gevraagd zijn om niet te streng te gaan controleren. Dat is moedwillig en zeer kwalijk”, stelt Anaf.

Anaf kaart ook aan dat er een mentaliteitsprobleem is. Zo verklaarde een gedeputeerde van de provincie Antwerpen in de commissie dat men een goeie service wilde leveren aan bedrijven. “Dat een grote Amerikaanse multinational zoals 3M niet echt bekommerd is om de gezondheid van mensen in Zwijndrecht, mag niet geheel verbazen. Maar dat de overheid er niet in slaagt om haar burgers te beschermen, omdat ze een goede service wil bieden aan multinationals, dat is een ernstig probleem. We moeten geen nodeloos lange procedures hebben, het moet vlot gaan. Maar de risico’s moeten wel in rekening genomen worden. En daar zit het fout.”

Ten laatste op 31 januari 2022 wil de onderzoekscommissie PFOS haar eindverslag afleveren.

Relevante thema's

Natuur en Milieu

Gezondheid

Welzijn en Gezin

Lees verder

Scroll naar boven