Wie zin heeft om op zomerse dagen wat te gaan plonsen in een mooi watertje vlakbij, is eraan voor de moeite. Want in Vlaanderen mag je alleen zwemmen op die plekken waar het wettelijk toegestaan is: in veilige en gezonde wateren. En liefst onder toezicht, niemand wil dat er ongelukken gebeuren. Gwenny De Vroe (Open Vld) wil dat iedereen moet kunnen zwemmen waar hij of zij wil. Ze woont in Kampenhout en is bereid het Sas aldaar open te zetten.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Nu de zomer eraan komt, zijn meer mensen op zoek naar een frisse duik. Maar in Vlaanderen zijn er slechts zeven locaties waar mensen in open water kunnen zwemmen. "Mensen willen gewoon graag zwemmen in het water dat ze willen. Als liberale partij zijn we natuurlijk voorstander van vrijheid, vrijheid van te zwemmen waar men wil. Ik wil dat mensen kunnen zwemmen in open water in hun eigen buurt. Mensen hebben hier nood aan. Zwemmen maakt gewoon gelukkig", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe (Open Vld).

De afgelopen jaren heeft de Vlaamse regering fors ingezet om de waterkwaliteit van onze kanalen, rivieren en beken te verbeteren. Daarom is het volgens De Vroe ook best wel mogelijk om de zwemlocaties in open water uit te breiden. "Aangezien de waterkwaliteit zo drastisch verbeterd is, pleit ik toch voor een ambitieuzer beleid in Vlaanderen. Je moet altijd voorzichtig zijn als je gaat zwemmen, in open water maar ook in een zwembad. Dus ik pleit voor meer vrijheid, maar ook voor meer verantwoordelijkheidszin", aldus De Vroe. 

Relevante thema's

Mobiliteit en Verkeer

Natuur en Milieu

Lees verder

Scroll to top