Chemiebedrijf 3M moet opdraaien voor alle veroorzaakte schade. Politiek en administratie maakten fouten, maar één bepaalde schuldige wordt niet aangeduid. Dat is de eindconclusie van de Onderzoekscommissie PFOS. In Studio Vlaams Parlement geeft Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (CD&V) meer uitleg bij de eindconclusies.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op maandag 28 maart 2022 stelde de Onderzoekscommissie PFOS haar eindrapport voor. Ze stellen dat chemiebedrijf 3M de grote schuldige is van de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. “3M heeft aangegeven dat ze in het verleden stoffen hebben uitgestoten via de schouw, via de lucht, waarvan zij de overheid nooit op de hoogte hebben gebracht. Daarnaast heeft het chemiebedrijf stoffen in het water geloosd waar zij geen vergunning voor hadden”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (CD&V).

De onderzoekscommissie duidt in haar eindverslag geen individuele politiek verantwoordelijken aan, maar er wordt gesproken van een "collectieve beleidsverantwoordelijkheid". “We hebben niet één beleidsbeslissing aan één verantwoordelijke kunnen toewijzen. Het gaat om een cascade aan beslissingen. We moeten vaststellen dat ons systeem gaten bevat. Het gaat hier over een collectieve verantwoordelijkheid door de jaren heen”, verduidelijkt Rombouts.

Sanering rond 3M site

Na het vernietigende eindrapport liet chemiebedrijf 3M weten 150 miljoen euro extra te willen investeren om de PFOS-vervuiling op en rond de bedrijfssite in Zwijndrecht te saneren. “Daarmee zijn de kosten natuurlijk niet gedekt. Deze som volstaat voor de eerste fase van de sanering. De schade moet nog in zijn totaliteit in kaart worden gebracht en 3M zal ook voor de volledige schade moeten opdraaien”, aldus Rombouts.

Relevante thema's

Thema Welzijn en Gezin

Welzijn en Gezin

Mobiliteit en Verkeer

Thema Natuur en Milieu

Natuur en Milieu

Lees verder

Scroll to top