Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukte dit weekend nog dat alle regeringspartijen achter het stikstofakkoord staan. Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (Vooruit) is hier niet zo zeker van. “Deze Vlaamse regering doet niets. Dat zal het eindrapport van deze regering zijn”, klinkt het.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Het stikstofakkoord bezorgt de Vlaamse regering kopzorgen. Om een vergunningsstop zoals in de Nederland te vermijden werkte de regering eind februari een akkoord uit. Maar er heerst onenigheid over de zogenoemde ‘rode lijst’, de lijst van landbouwbedrijven die tegen 2025 moeten sluiten. Vooral meerderheidspartij Open Vld stelt zich vragen bij de samenstelling van die lijst. Volgens Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (Vooruit) maken de aanhoudende discussies binnen de meerderheid duidelijk dat er geen politiek akkoord is. “Als je vaststelt dat een partij van de meerderheid niet meer wil meedoen, dan is er de facto geen regering meer. Met het openbaar onderzoek dat nu lopende is, heeft men gewoon tijd gewonnen maar geen akkoord bereikt.”

De nieuwe Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) liet snel na zijn aanstelling weten dat aanpassingen aan het stikstofakkoord mogelijk zijn. Tenminste indien op basis van objectieve argumenten kan aangetoond worden dat er door de administratie fouten zijn gemaakt. Maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) houdt voet bij stuk. Ook Tobback begrijpt de houding van Brouns niet. “Enkele weken geleden was de heer Brouns nog Vlaams Parlementslid. Bij de voorstelling van het stikstofakkoord zat hij mee te juichen en applaudisseren. Ik heb hem toen niet horen piepen.”

De heilige koeien van Averbode

Het symbooldossier van Averbode bracht de bal aan het rollen. Onlangs kregen de paters te horen dat ze hun landbouwactiviteiten zullen moeten sluiten omdat ze te veel stikstof uitstoten. In 2015 werd de abdij telefonisch op de hoogte gebracht dat ze op de rode lijst staan. Maar na 2015 hebben ze een nieuwe omgevingsvergunning gekregen omdat ze de nodige stikstofmaatregelen hebben genomen. “Twaalf andere bedrijven zijn net om die reden van de ‘rode lijst’ gehaald, maar Averbode en drie andere bedrijven zijn er op blijven staan. Dat kan niet”, klinkt het. Volgens Tobback is de abdij niet onheus behandeld. “Die paters hebben hun kudde koeien verdubbeld. Hadden ze dat niet gedaan dan was er geen enkel probleem geweest. Laat mij duidelijk zijn: de abdij van Averbode heeft geen heilige koeien.”

Relevante thema's

Landbouw en Visserij

Natuur en Milieu

Lees verder

Scroll naar boven