“Ik ben heel bezorgd over de toekomst van de landbouw in Vlaanderen.” Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) in Studio Vlaams Parlement. Sintobin wijst erop dat de landbouwsector heel wat inspanningen heeft geleverd om de stikstofuitstoot te verminderen. Hij vindt het stikstofakkoord dan ook te vergaand. “We moeten het stikstofakkoord in de vuilbak gooien”, klinkt het.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin heerst er een verdeeldheid binnen de Vlaamse regering omtrent het stikstofakkoord. Onlangs zei Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) de deur op een kier te zetten voor landbouwbedrijven die op de rode lijst zijn beland. Zo zou een herziening mogelijk zijn. “Bedrijven die denken dat ze ten onrechte op de rode lijst staan omdat ze inspanningen hebben gedaan om hun uitstoot te verminderen, kunnen daarover in gesprek gaan met de administratie”, zei de minister in het Vlaams Parlement. Maar Vlaams minister van Leefmilieu en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil niet aan de rode lijst raken. Maar hoe is deze rode lijst ontstaan? “Er is heel veel onduidelijkheid over welke criteria er werden gehanteerd voor deze rode lijst. Er wordt ook geen uitleg gegeven”, klinkt het bij Sintobin. “Sommige bedrijven hebben honderdduizenden euro’s uitgegeven om de toestand te verbeteren en krijgen nu te horen dat ze zullen moeten sluiten. Dat is een schande.”

Het gemor binnen de Vlaamse regering ontstond nadat aan het licht kwam dat het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode, bij Scherpenheuvel-Zichem, dreigt te moeten sluiten door het nieuwe stikstofdecreet. “Volgens mij heeft de administratie zaken gelekt over de abdij van Averbode, zoals het illegaal slachten van varkens, om ze welbewust te beschadigen”, stelt Sintobin. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verwijst tijdens het wekelijks vragenuurtje in het Vlaams Parlement naar het lopende onderzoek.  “Als er bedrijven zijn die vinden dat ze ten onrechte op de rode lijst staan of niet correct behandeld zijn, dan mogen ze hun onderbouwde bezwaren uiteraard uiten. Die onderbouwde bezwaren zullen ernstig bekeken worden, zoals in elk openbaar onderzoek.”

Relevante thema's

Natuur en Milieu

Landbouw en Visserij

Lees verder

Scroll naar boven