Sinds juni vorig jaar moeten organisatoren van evenementen maximaal herbruikbare bekers inzetten. Enkele specifieke uitzonderingen zijn mogelijk. Sommige grote festivals trokken recent aan de alarmbel, aangezien de impact op logistiek en economisch vlak groot is. Hoe reageert minister Zuhal Demir hierop? Het werd besproken in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

“Hoewel de coronaperiode en de nasleep ervan de festivalsector voor enkele moeilijkheden heeft gezet – dat weten we allemaal –, groeien en bloeien onze festivals harder dan ooit”, zei commissielid Gwenny De Vroe (Open Vld). Festivals moeten nu drank in herbruikbare bekers serveren. Het gebruik van petflessen en blikjes is wel nog toegestaan wanneer de organisator kan aantonen dat minstens 95% wordt gerecycleerd.

Uitzonderingen zouden kunnen in heel specifieke gevallen. Gwenny De Vroe wou van de minister weten hoeveel keer er dit jaar al een uitzondering werd gevraagd. In de media gaven vier grote festivals al aan dat de regel toch een uitdaging vormt op logistiek en economisch vlak. Ze verwezen ook naar Nederland, waar recycleerbare plastic bekers als herbruikbaar worden bestempeld. Gwenny De Vroe vroeg aan de minister of ze dat ook in Vlaanderen wil wijzigen.

Grote uitdaging voor festivals

Enkele grote festivals, zoals Pukkelpop, Rock Werchter, Tomorrowland en Graspop, stellen volgens commissielid Kurt De Loor (Vooruit) de herbruikbare bekers in vraag. “Volgens de festivals hebben ze gewoon te veel bekers nodig om voldoende capaciteit aan herbruikbare bekers te voorzien. Zo zegt Rock Werchter dat het twee miljoen herbruikbare bekers nodig zou hebben. Tomorrowland spreekt over anderhalf miljoen herbruikbare bekers per dag”, zei hij.

Om die grote hoeveelheden bekers te wassen, moet een beroep worden gedaan op externe professionele wasstraten. “Dat vraagt natuurlijk veel bijkomend transport, extra personeel en oplopende kosten”, gaf hij aan. De organisatoren van de grote festivals vragen om toch met recycleerbare plastic wegwerpbekers te mogen werken. “Dat is volgens hen minstens even ecologisch”, voegde hij daar nog aan toe. Hij wou van de minister vooral weten hoe zij reageert op de verzuchtingen van de festivals.

Geen uitzonderingen is de regel

“Het gebruik van herbruikbare bekers is niet nieuw”, zei minister Zuhal Demir. Volgens haar heeft iedereen de tijd gehad om zich op dat vlak te organiseren. Dit jaar ontving ze, tot nu toe, twee aanvragen voor een uitzondering op het verbod. Eén aanvraag stond de minister toe. Nieuwe aanvragen wil ze geval per geval beoordelen. “Maar de regel is: geen uitzonderingen”, gaf ze aan. “Tenzij men kan aantonen dat het gebruik van herbruikbare bekers bij het evenement niet leidt tot milieuwinst.”

De minister gaf aan dat de financiële impact van het verbod voor elk evenement anders is. Volgens haar kunnen organisatoren sponsordeals maken met leveranciers. Ze gaf ook aan dat de website van de OVAM een kostensimulator heeft waarmee organisatoren de kosten voor herbruikbare bekers kunnen inschatten. “Daarnaast heeft de wetgeving ook echt geleid tot beduidend minder afval en zwerfvuil op de evenementen, tot meer dan 60 procent minder afval per persoon”, aldus Zuhal Demir.

Volgens de minister is het wel noodzakelijk dat festivals tijdig de oefening starten om afspraken te maken. “Degene die we nu horen, hebben nog geen afspraken gemaakt met bekerleveranciers en wasstraten, omdat ze ervan uitgaan dat ze wel een uitzondering zullen krijgen”, zei ze. Terwijl de diensten, zoals OVAM, de evenementorganisatoren kunnen ondersteunen waar nodig.

Europese richtlijn is duidelijk

De Europese SUP-richtlijn (Single Use Plastic-richtlijn) verplicht lidstaten om de milieu-impact van plastic fors te verminderen. Wat betreft de interpretatie dat een recycleerbare petbeker herbruikbaar zou zijn, was de minister duidelijk: “De SUP-richtlijn laat dat conform de Europese definities niet toe. In Nederland wordt een recycleerbare petbeker ook niet als herbruikbaar bestempeld. De norm is hergebruik. De mogelijkheid die Nederland biedt om nog te werken met plastic en kartonnen cateringmateriaal op events draagt dus niet bij aan de doelstelling van de SUP-richtlijn, in tegenstelling tot de Vlaamse maatregelen die hieraan wel bijdragen.”

“Als ik zie dat heel wat organisaties het gebruik van herbruikbare bekers op hun evenementen georganiseerd krijgen, dan zullen diegene die de grootste, de wildste en de beste festivals organiseren, zoiets ook wel kunnen”, vatte de minister samen.

Het debat vond plaats op dinsdag 26 maart.

Herbekijk het volledige debat

Relevante thema's

Natuur en Milieu

Lees verder

Scroll naar boven