Met het stikstofakkoord wil de Vlaamse regering problemen zoals in Nederland vermijden, waar er na een stikstofvonnis geen vergunningen meer konden worden afgeleverd. Maar over de interpretatie van de rode lijst met landbouwbedrijven die in 2025 de deuren moeten sluiten, heerst er heel wat onduidelijkheid. Vooral Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten (Open Vld) hekelt de verwarrende situatie.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Tijdens verschillende gedachtewisselingen in de commissie voor Landbouw over het stikstofakkoord kwam aan het licht dat er veel onenigheid is binnen de meerderheidspartijen. Volgens Gwendolyn Rutten (Open Vld) zijn er fouten gemaakt en moeten deze worden rechtgezet. “Tegen 41 gezinnen gaan we zeggen dat ze hun levenswerk moeten stopzetten. Als overheid ben je verplicht dat de beoordeling correct en rechtszeker is. Hier mogen geen fouten gebeuren”, zegt Rutten. “Bedrijven die in 2015 op de rode lijst stonden, kregen 7 jaar de tijd om zich aan te passen. Als ze dat niet gedaan hebben, moeten ze binnenkort de deuren sluiten. Maar nu blijkt er een nieuwe lijst te bestaan. Zo kregen 7 à 8 bedrijven onlangs te horen dat ze op de rode lijst staan, terwijl ze in 2015 nog oranje waren.”

Maar voor Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is er geen marge voor onderhandeling over het stikstofakkoord. In het VRT-programma "De Afspraak" kreeg Demir begin mei de vraag: kan een rood bedrijf toch nog oranje worden? Haar antwoord was duidelijk: neen. Wel benadrukt de minister dat landbouwers nog bezwaren kunnen indienen en dat elk dossier grondig zal bestudeerd worden. Als uit het openbaar onderzoek blijkt dat er fouten zijn gebeurd, is ze wel bereid correcties aan te brengen. “De voorwaarde voor sluiting is: je moest op de rode lijst staan in 2015 en je moest op de hoogte zijn. Minister-president Jan Jambon (N-VA), minister Somers (Open Vld), minister Crevits (cd&V) en minister Brouns (cd&v) hebben dit nogmaals benadrukt. Maar de N-VA-parlementsleden begrijpen het anders”, stelt Rutten vast. Volgens Rutten mogen de paters van Averbode, die op de rode lijst staan, met een gerust hart slapen. “Een telefoontje krijgen is niet tegenstelbaar aan derden. Dat wil dus zeggen dat ze niet op de hoogte konden zijn”, aldus Rutten.

Relevante thema's

Landbouw en Visserij

Natuur en Milieu

Lees verder

Scroll naar boven