Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Van den Bossche (Vooruit) verhuist na de verkiezingen naar het federale parlement. Daar wil ze zich vooral toespitsen op ethische thema's, zoals euthanasie, abortus en draagmoederschap.  Velen dachten dat de politieke carrière van Van den Bossche afgelopen was maar nu doet ze een opmerkelijke comeback. Wat zijn haar ambities? En hoe kijkt zij terug op de afgelopen legislatuur? In onze eindejaarsspecial praat ze erover met journalist Marc Van de Looverbosch.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

In 2003 ontdekte toenmalig voorzitter van sp.a Steve Stevaert een geheim wapen: aantrekkelijke vrouwen. Zo werd Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Van den Bossche gelanceerd. Naast Kathleen Van Brempt en Caroline Gennez maakte zij deel uit van de ‘sp.a-angels’. Samen met Spirit behaalde de partij bij de federale verkiezingen van 2003 een monsterscore. Van den Bossche krijgt een plaatsje als minister in de nieuwe paarse regering-Verhofstadt II. Na verschillende jaren mee te hebben bestuurd, zowel op federaal als Vlaams niveau, lijkt Van den Bossche in 2014 uit de spotlights te verdwijnen. Tot nu. “Ik mag dan geen minister zijn, maar sinds 2014 probeer ik als Vlaams volksvertegenwoordiger de tanker te doen keren op het beleid Welzijn", reageert Van den Bossche.

De Vlaamse lijst in Oost-Vlaanderen wordt getrokken door Conner Rousseau. Althans nu toch nog. “We moeten Conner de tijd geven. Hij moet zeggen hoe hij zijn toekomst nu ziet. Het was voor hem een zware klap”, zegt Van den Bossche. “De lijstvorming in Oost-Vlaanderen is momenteel on hold gezet. Oost-Vlaanderen zal nog een aantal weken moeten wachten.” Net als Rousseau, werd ook Van den Bossche op jonge leeftijd politiek gelanceerd. En ook zij kreeg een reeks schandalen te verduren. “Je wordt de hemel aangeprezen, je schiet als een pijl omhoog in de populariteitspolls, tot er eens iets gebeurt en dan gaat het alleen maar daarover. Dan kunnen de dingen plots heel hard keren en dat is schrikken.”

Genocide

Op 7 oktober escaleerde de strijd tussen de Palestijnse terroristische organisatie Hamas en Israël. Na een verrassingsaanval van Hamas op Israël waarbij honderden burgers werden vermoord en ontvoerd, verklaarde Israël Hamas de oorlog. Bijna 20.000 Palestijnse burgers zouden ondertussen het leven gelaten hebben. En het ziet er niet naar uit dat Israël snel zal stoppen met de vergeldingsactie. “Israël gaat niet gewoon op zoek naar de terroristen, ze willen de hele bevolking wegmaaien. Niemand gelooft dat dit een gerichte actie is om terroristen te grijpen. Het lijkt eerder een gerichte actie op burgers. Dit is een grove schending van het humanitaire recht, waarbij niemand nog veilig is”, reageert Van den Bossche. “Een staakt-het-vuren is allemaal goed en wel maar er moet vooral een duurzame oplossing komen voor dat conflict.”

Liberale visie

Het lerarentekort, de ellende in de zorg, de energiecrisis, de stikstofkwestie. Hoe heeft de Vlaamse Regering het ervan afgebracht? “Politieke profilering was belangrijker binnen deze Vlaamse Regering dan dossiers op te lossen. Het is jammer dat politieke peilingen parten spelen in het wel of niet oplossen van dossiers. Ze zouden moeten samenwerken en oplossingen vinden, los van de profileringsdrang”, zegt Van den Bossche. Gebuisd of onderscheiding? “Ik vind niet dat deze Vlaamse Regering uit de verf komt. Je zou denken dat een bestuur van rechtse partijen het goed met elkaar zou vinden, maar ik heb niet veel gezien dat deze ploeg bindt. Er is niet veel veranderd. Het is een regering van stilstand.”

Vooruit mag dan niet mee besturen op het Vlaamse niveau maar op het federale niveau staan ze wel mee aan het roer. En daar loopt het toch ook niet altijd van een leien dakje. “Akkoord, er moeten geen schoonheidsprijzen uitgedeeld worden voor samenhorigheid. Maar de koopkracht is het best beschermd van alle landen in de Europese Unie. Dat heeft de federale regering dan toch maar gedaan. Maar als je naar Vlaanderen kijkt... Daar hebben ze 3000 bus- en tramhaltes afgeschaft, maar delen ze wel premies uit voor mensen die een elektrische auto willen aankopen. We geven premies aan mensen die het niet nodig hebben en voor andere mensen is er geen alternatief. Misschien is er wel een visie, de liberale visie van alles wat collectief is kapot te maken”, aldus Van den Bossche.

Relevante thema's

Welzijn en Gezin

Lees verder

Scroll naar boven