Koen Daniëls, voorzitter van de onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang, kwam deze week met een snoeihard eindrapport naar buiten. "Een echte puinhoop", klinkt het. In 'Het Gesprek' spreekt journalist Marc Van de Looverbosch met Daniëls over het eindrapport, de 75 aanbevelingen en de uitstap van de partij Groen tijdens de eindbespreking.  

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op 16 maart 2022 ging de "Onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang" van start. Aanleiding tot oprichting van deze onderzoekscommissie was het tragische overlijden van een meisje van zes maanden in het kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke. De vader van de uitbaatster had het meisje zwaar door elkaar geschud, met ernstige hersenschade tot gevolg. Het was nochtans niet de eerste keer dat er klachten waren over het kinderdagverblijf.  Maar ondanks de vernietigende inspectieverslagen en de herhaaldelijke meldingen kwam het nooit tot een sluiting.

Na een hele reeks hoorzittingen met alle betrokken instanties stelde de onderzoekscommissie op woensdag 13 juli een vernietigend rapport voor. "De rotte appels moeten eruit. Maar het is jammer dat heel de sector nu verdacht wordt, terwijl het merendeel fantastisch werk levert", zegt Koen Daniëls, voorzitter van de onderzoekscommissie. "De Zorginspectie doet de vaststelling, geeft het dan door aan het Agentschap Opgroeien en die dienst moet dan effectief optreden. Maar daar loopt het al mis. We zagen soms hallucinante inspectieverslagen maar dat liep daar gewoon dood, er werd niets ondernomen." Op basis van de stukken die de onderzoekscommissie kreeg, kon de commissie niet anders dan tot de vaststelling komen dat het dossierbeheer een echte 'puinhoop' is. "Een kat vindt er gewoon zijn jongen niet in terug. Het Agentschap Opgroeien vond zelf hun weg niet terug in hun eigen dossiers. Verbijsterend. Het ergste van al was dat ze dat zelf niet gedetecteerd hebben als een probleem", kaart Daniëls aan.

Ontslag Verhegge?

De positie van de topvrouw van het Agentschap Opgroeien, Katrien Verhegge, werd tijdens de hoorzittingen al door enkele parlementsleden in vraag gesteld. Kan Verhegge nog aanblijven? "Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) heeft nu beslist om twee crisismanagers naast Katrien Verhegge te plaatsen. Die mevrouw Verhegge gaat in de praktijk niet meer veel kunnen doen. Heel wat taken worden haar gewoon ontnomen. Volgens mij wordt zo'n samenwerking toch wel heel moeilijk", zegt Daniëls.

Uitstap Groen

Bij de besprekingen over het eindrapport was de partij Groen het niet eens met de richting van die gesprekken. Ze verlieten zelf vroegtijdig de onderzoekscommissie. Alle anderen partijen reageerden razend en beschuldigden Groen van 'partijpolitieke profileringsdrang'. "Na drie uur zijn zij opgestapt. We waren nog maar net de titels aan het schrijven. Ik noem dat platte politieke profilering. Ik spreek hierover met de grootste afschuw. Want dat is een keuze op kap van de kinderopvang, op kap van overleden kinderen, op kap van ouders die zich ongerust maken. Ik word hier nog altijd lastig van", aldus Daniëls.

Relevante thema's

Welzijn en Gezin

Lees verder

Scroll naar boven