Wat kan de overheid doen aan eetstoornissen? Geen eenvoudige kwestie. Vooral tijdig opsporen en preventie zijn noodzakelijk. Maar ook de nefaste invloed van sociale media valt niet te onderschatten.  Jongeren verliezen er hun zelfvertrouwen mee. Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA) vraagt aan Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (cd&v) om dringend actie te ondernemen.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Uit een Pano-reportage van de VRT blijkt dat tijdens de coronapandemie het aantal jongeren met een eetstoornis is toegenomen. Wat opvalt is dat steeds meer jongeren onder de 16 jaar kampen met een eetstoornis. De sociale media hebben daar een heel grote invloed op. Jongeren kijken vaak naar ideaalbeelden en streven ernaar om die ook te bereiken. “De impact van sociale media op het zelfbeeld van onze jongeren is enorm”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA). “Zo maakte een meisje in het Verenigd Koninkrijk (de 14-jarige Molly Russell, n.v.d.r.) een einde aan haar leven, als gevolg van de schadelijke inhoud van sociale media. Dat is de eerste keer dat er duidelijk vastgesteld werd dat sociale media een negatieve invloed hebben.”

 Wat kan Vlaanderen doen?

Het Vlaamse niveau is bevoegd voor preventie, het voorkomen van eetstoornissen. Vlaams minister Benjamin Dalle (cd&v) belooft om het Vlaams kenniscentrum Eetexpert, dat alle expertise samenbrengt, te versterken. Daarnaast wil hij ook meer inzetten op mediawijsheid: hoe ga je om met sociale media en hoe moet je die informatiestroom een plaats geven? “Met mediawijsheid willen we jongeren leren kaderen en afwegen wat er allemaal op sociale media te zien is. Wijs omgaan met sociale media. Daar moet vooral op ingezet worden”, aldus Perdaens.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Relevante thema's

Welzijn en Gezin

Media

Lees verder

Scroll naar boven