Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) moest zich afgelopen woensdag tijdens een actualiteitsdebat komen verdedigen in het halfrond. Aanleiding was het recente drama in de crèche 't Sloeberhuisje in de Gentse deelgemeente Mariakerke. In Studio Vlaams Parlement steunt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) haar minister.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Onlangs stierf een meisje van zes maanden in de kinderopvang ’t Sloeberhuisje in Mariakerke. De vader van de uitbaatster had haar zodanig door elkaar geschud dat ze overleed. Ondanks eerdere meldingen en herhaalde klachten over de crèche kwam deze nooit op de zwarte lijst te staan. Zowel oppositie- als meerderheidspartijen hakten stevig in op de laksheid van de administratie. Maar oppositie vindt dat er maar één iemand politiek verantwoordelijk is: Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “We moeten eerst en vooral onderzoeken wat er is gebeurd. Ten tweede moeten we zorgen voor verbetering. De rotte appels moeten eruit”, klinkt het bij Vlaams volksvertegenwoordiger en partijgenote Katrien Schryvers. “Natuurlijk is een losliggende tegel makkelijker vast te stellen dan een kind dat hardhandig wordt aangepakt. Maar na twaalf klachten hadden de knipperlichten wel moeten afgaan.”

Minister Beke kondigde ondertussen aan dat er een audit komt naar de uitvoering van de handhaving en dat hij de lijst met voorzieningen die onder verhoogd toezicht staan, wil publiceren. “Ik denk dat er te vaak geredeneerd wordt vanuit een juridische logica en dat er geen handhavingstraject komt omdat er geen bewijs is. We moeten die bewijslast durven loslaten. Als er een aantal signalen zijn dan moet er gewoon opgetreden worden. Er zijn geen compromissen als de fysieke integriteit in gevaar is”, aldus Schryvers.

Relevante thema's

Thema Welzijn en Gezin

Welzijn en Gezin

Lees verder

Scroll to top