Wouter Torfs, van de gelijknamige schoenwinkelketen, is de nieuwe voorzitter van de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW). Na de bedrijfswereld legt Torfs nu zijn ziel in de hulpverlening. Maar ook daar wringt het schoentje, legt hij uit aan journalist Marc Van de Looverbosch.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

In mei 2022 kondigde Wouter Torfs aan dat hij zou stoppen als CEO van Schoenen Torfs en voorzitter zou worden van de koepel van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, beter gekend als CAW. Een toch wel opmerkelijke carrièrewending. “Een verstandige CEO gaat op tijd met pensioen”, verklaart Torfs. Maar wat is het geheim van een succesvol familiaal bedrijf in Vlaanderen? Steeds weer benadrukt hij het investeren in mensen. “Een bedrijf moet altijd winstgevend zijn, anders ben je niet goed bezig. Maar bij Schoenen Torfs is ons mantra: 360 graden zorg leidt tot 360 graden winst. Door zorg te dragen voor onze werknemers en klanten is er zowel financiële als maatschappelijke winst.”
 

Burn-out

Het ziekteverzuim blijft al sinds 2019 toenemen en bereikt een nieuw record met 2,31 procent. Vooral het aantal mensen die uitvielen door een burn-out stijgt aanzienlijk. In de eerste helft van 2022 was meer dan 1 op de 8 werknemers arbeidsongeschikt door een burn-out.  “Mensen moeten aanvaard worden in hun totaliteit, ook als ze een mindere dag hebben. Bij Schoenen Torfs dragen we zorg voor onze werknemers, maar dat wil niet zeggen dat wij niet geconfronteerd worden met burn-outs. Het is een ziekte van deze tijd. Maar wij laten niemand los bij Schoenen Torfs. Zo blijven we in contact met de werknemer en kijken we naar wat mogelijk is”, legt Torfs uit.

 

Liefde

Schoenen Torfs werd meermaals uitgeroepen tot beste Werkgever van België, en eenmaal tot beste Werkgever van Europa. Die resultaten zijn niet alleen het gevolg van aandacht voor winst en groei. “De ziel van ons bedrijf is liefde. Liefde voor onze klanten, onze medewerkers, onze leveranciers”, verklaart Torfs.

Wouter Torfs is vader van vier kinderen, maar toch voelt niemand zich geroepen om het familiebedrijf over te nemen. Zijn nicht, Lise Conix, nam de fakkel over. “Wij hebben onze kinderen altijd aangespoord om hun eigen pad te volgen. Lise is de juiste persoon op de juiste plaats”, zegt Torfs. “De meeste kleine bedrijven zijn familiebedrijven en dat is ook absoluut te koesteren.”

 

Missionaris

Toch kwam de carrièreswitch van Wouter Torfs als een verrassing. Van een van de rijkste Belgen naar CEO van een non-profitorganisatie. “Ik heb nu heel mijn leven in die bedrijfswereld gezeten en ik had zo het gevoel dat ik nog iets goed wil doen. Het leven stopt niet als je 65 bent. 65 is een reset van je leven en een nieuwe kans. Een nieuwe wereld gaat open. Dat maakt mij blij.”

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie. Persoonlijke moeilijkheden. Financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Noem maar op. Toch is het CAW bij veel mensen onbekend. Daarom wil Wouter Torfs in de eerste plaats de organisatie meer naamsbekendheid en slagkracht geven. “Het CAW is de huisarts van het emotioneel welzijn. Meer dan 5000 mensen werken bij het CAW, daar vloeit ook veel geld naartoe, toch is de organisatie niet bekend. Ik geloof in een warm Vlaanderen en het CAW kan daar een essentiële schakel in zijn.”

Relevante thema's

Welzijn en Gezin

Economie

Werk

Lees verder

Scroll naar boven