In het VRT-programma Terzake kwam een jonge vrouw getuigen over baarmoederhalskanker. Klassieke uitstrijkjes hadden nooit afwijkende waarden getoond. Tot een HPV-test uitwees dat ze kanker had. Heeft het klassieke uitstrijkje zijn beste tijd gehad? Of is een HPV-test veel nauwkeuriger, zoals experts beweren? Vlaams volksvertegenwoordiger en arts, gespecialiseerd als verloskundige, Elke Sleurs (N-VA) heeft vanuit haar wetenschappelijke achtergrond een genuanceerde, misschien zelfs nogal eigenzinnige mening over de HPV-test waarmee baarmoederhalskanker opgespoord kan worden.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt dat de HPV-test, die baarmoederhalskanker opspoort, terugbetaald moet worden voor vrouwen tussen 30 en 65 jaar. In 2019 was er al een politieke beslissing genomen om over te stappen naar een HPV-test als eerste stap binnen de screening van baarmoederhalskanker. Maar de uitvoering ervan is vertraagd omdat er discussie is over wie dat gaat betalen: de federale overheid of de deelstaten? Vandenbroucke heeft nu een plan klaar waarbij het federale niveau de HPV-test zal financieren. De deelstaten moeten dan weer de vrouwen overtuigen om zich te laten testen.

Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Elke Sleurs (N-VA) blijven de cijfers op het vlak van baarmoederhalskankerscreening te laag. Slechts 60 procent van de vrouwen in Vlaanderen doet zo’n screening. In Brussel en Wallonië is dat amper 50 procent. “Dat cijfer moet gewoon omhoog. We moeten prioritair de vrouwen veel meer sensibiliseren.” Maar waarom zou iemand zich niet laten screenen? “Mensen zijn zich wel bewust van gezondheid, maar voor veel vrouwen leeft er nog altijd een gêne om naar de gynaecoloog te gaan. Het grootste probleem is volgens mij dat men bang is van het resultaat.”

Geen uitstrijkjes meer?

Sommige experten vinden dat het uitstrijkje zijn beste tijd heeft gehad en willen dat vervangen door een HPV-test. Dit type test zou nauwkeuriger en doelgerichter zijn. Elke Sleurs, die ook arts is, is hier niet zo zeker van. “Als er bij het uitstrijkje afwijkingen te zien zijn, worden er verdere onderzoekingen gedaan zoals bijvoorbeeld de HPV-test. Maar door enkel die HPV-test te gebruiken, zullen we misschien andere zaken over het hoofd zien. Het is niet zo’n zwart-wit verhaal”, aldus Sleurs.

Relevante thema's

Welzijn en Gezin

Lees verder

Scroll naar boven