Onlangs nam het Vlaams Parlement afscheid van Vlaams volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter van de N-VA Lorin Parys. Hij zei de politiek definitief vaarwel en maakte een transfer naar de voetbalwereld. In ‘Het Gesprek’ blikt Parys samen met journalist Marc Van de Looverbosch terug op zijn politieke carrière.  

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Lorin Parys kondigde op maandag 28 maart dat hij uit de nationale politiek stapt en de nieuwe CEO van de Pro League wordt. Een beslissing die Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, hard trof. “Het was een donderslag bij heldere hemel voor veel mensen. Ook voor Bart De Wever. Het gesprek was zeer moeilijk, lang en emotioneel. Ik heb echt getwijfeld om deze beslissing te nemen, want ik deed het echt enorm graag. Zowel mijn functie als Vlaams volksvertegenwoordiger, als het ondervoorzitterschap van de N-VA.” Volgens Parys heeft De Wever hem proberen te overtuigen om toch nog te blijven, maar dat is niet gelukt. “Het is een compliment dat Bart zo gereageerd heeft. Als hij onverschillig had gereageerd, dan had ik mij zorgen gemaakt.”

Met het vertrek van Parys verliest De Wever een belangrijke politieke speler. Want volgens waarnemers was het niet ondenkbaar dat op termijn Parys de nieuwe voorzitter van de N-VA zou worden.  “Ik heb niet graag dat mensen mijn carrièrepad voor mij uittekenen. Ik vond van mezelf dat ik nooit de gedoodverfde opvolger was van Bart De Wever. Als Bart dat zelf suggereerde, wees ik hem ook steeds terecht.”

Schaduwminister van Welzijn

Pleegzorg en adoptie zijn thema’s die Lorin Parys nauw aan het hart liggen. Samen met zijn echtgenoot is hij adoptie- en pleegouder van drie kinderen. “Als Vlaams volksvertegenwoordiger kan je echt iets betekenen. Zo hebben we bijvoorbeeld voor kinderen in de pleegzorg kunnen regelen dat kinderen tot hun 25ste in een pleeggezin kunnen blijven. Je kan echt de levensloop van een kind veranderen.”

Door zijn unieke positie als rechterhand van Bart De Wever zat hij bijna wekelijks mee aan tafel om de ministerraad van de Vlaamse regering voor te bereiden. Daardoor bracht Parys op zijn favoriete thema’s, zorg en welzijn, Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vaak in de problemen. Hij werd dan ook vaak de schaduwminister van Welzijn genoemd. “Ik vind niet dat je als Vlaams volksvertegenwoordiger een minister moet sparen. Ook niet als je in de meerderheid zit. Met Wouter ben ik al verschillende keren in aanvaring gekomen, maar daarna leggen we het wel bij tijdens de lunch.”

Coalitie N-VA-Vlaams Belang in 2024?

Bij de verkiezingen van 2019 kwamen het Vlaams Belang en de N-VA vijf zetels tekort om samen een meerderheid te vormen in het Vlaams Parlement. Maar is een coalitie tussen de twee partijen wel mogelijk? “Neen, ik zie dat niet gebeuren. Wat wij extern vertellen, is ook hoe wij er intern over denken. Als je kijkt naar de banden die het Vlaams Belang met het regime in Moskou, met Poetin, heeft onderhouden... Dat is allemaal zeer onverkwikkelijk”, aldus Parys.

Relevante thema's

Welzijn en Gezin

Lees verder

Scroll naar boven