“Holebikoppels kunnen perfect een huwelijksinzegening krijgen.” Dat zegt Orry Van de Wauwer (CD&V) tijdens de eindejaarsspecial van Vlaams Parlement TV. Samen met journalist Jan De Meulemeester blikt hij terug op 2021. Ondanks de aanhoudende coronacrisis waren er voor Van de Wauwer ook mooie politieke momenten.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Begin december lanceerde voorzitter Joachim Coens zijn manifest, waarin hij de CD&V-krachtlijnen voor de komende jaren heeft voorgesteld. Door in te zetten op nabijheid, ecologie en democratie, wil Coens de partij opnieuw op de kaart te zetten. “Christendemocraten zullen opkomen voor de 'gewone mensen'”, klonk het. “Ik weet goed wie de voorzitter daarmee bedoelt, maar ik zou het niet zo verwoorden. CD&V is een partij die er voor iedereen is, ook voor de misschien niet zo ‘gewone mensen’”, zegt Orry Van de Wauwer (CD&V). “Mensen hebben het gevoel dat de afstand met de politiek te groot is. Ook het geruzie tussen politici onderling zijn ze beu. Ze willen oplossingen en resultaten voor de grote maatschappelijke uitdagingen. Daar wil de CD&V op inzetten.”

Coronamoeheid

Voor het tweede jaar op rij domineerde de coronacrisis het maatschappelijk debat. 2021 begon positief met de uitrol van de vaccinatiecampagne, maar een jaar later zit onze regio aan de vooravond van een nieuwe golf. “Niemand had dit kunnen voorzien. We hadden gehoopt dat de vaccinaties voldoende bescherming zouden kunnen bieden, maar helaas is dit anders uitgedraaid. Toch denk ik wel dat er een groot verschil is met vorig jaar. We moeten niet meer om middernacht thuis zijn, we kunnen op café en restaurant,... Er mag gelukkig al veel meer en ik denk dat het vanaf nu alleen maar beter zal worden”, stelt Van de Wauwer.

Maar volgens Van de Wauwer heeft een tweede jaar corona de samenhorigheid wat aangetast. “In het begin van de coronacrisis was er een enorme golf van solidariteit, maar nu is bij iedereen de moeheid toegenomen.” Hij rekent op individuele verantwoordelijkheid en hoopt dat iedereen de maatregelen nauwgezet opvolgt en zich laat vaccineren. “Het is ieders verantwoordelijkheid en niet enkel van de overheid”, klinkt het.

‘Waar er liefde is, is God’

In maart 2021 werd iedereen geschokt door de gewelddadige moord op David Polfliet. Het slachtoffer werd via Grindr, een datingapp voor homo- en biseksuele mannen, naar een park in Beveren gelokt door drie minderjarigen waarna deze hem wilden beroven. Toen hij tegenstand bood werd hij neergestoken.  Na deze homofobe moord tekenden vertegenwoordigers van alle erkende geloofsgemeenschappen en vijf politieke partijen een charter dat alle vormen van geweld en discriminatie tegen holebi's veroordeelt. “Homoseksualiteit binnen de geloofsgemeenschappen blijft nog altijd een heikel punt. Met de ondertekening van dat charter is er toch wel een baken verzet”, stelt Van de Wauwer.

Zo kunnen volgens bisschop Bonny holebikoppels zonder probleem een katholieke huwelijksinzegening krijgen. Dat zei de Antwerpse bisschop tijdens een webinar met het Regenboognetwerk van CD&V. Van de Wauwer is blij met deze evolutie. “Dat is een teken van goede wil. Als een priester gevraagd wordt om wagens in te zegenen of oorlogsvoertuigen, waarom zou dat dan niet kunnen tussen twee mensen die elkaar graag zien? Zoals de bisschop zei: ‘Waar liefde is, is God’. Wat kan je daar nu tegenin brengen?”

Relevante thema's

Welzijn en Gezin

Lees verder

Scroll naar boven