Moeten we een algemeen lachgasverbod invoeren of niet? Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn Bex (Groen) vindt alvast dat de discussie moet geopend worden. Zes procent van de Belgen geeft aan minstens een keer per maand te rijden na het gebruiken van lachgas.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Uit een studie van verkeersinstituut VIAS blijkt dat een op de vijf jonge bestuurders (tussen de 18 en 34 jaar) onder invloed van drugs rijdt. Volgens Stijn Bex (Groen) hebben de coronamaatregelen hierop een grote invloed gehad. “Doordat mensen niet konden gaan feesten of op café gaan, heeft het feestje zich verlegd naar de auto. Een slechte evolutie die de verkeersveiligheid in het gevaar brengt”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn Bex (Groen). Hij beklemtoont dat het zeker geen problematiek is die zich alleen bij jongeren voortdoet. “Oudere generaties hebben soms de gewoonte om na een paar glazen toch nog achter het stuur te kruipen, terwijl jongeren beter gedrag vertonen op vlak rijden onder invloed van alcohol.”

Uit het onderzoek blijkt dat ook het gebruik van lachgas in de lift zit. Het bezit ervan is niet strafbaar, maar onder invloed van lachgas rijden is wel verboden. Bex wil bekijken of een algemeen verbod van lachgas niet aan de orde is. "Ik denk niet dat zoveel Vlamingen lachgas gebruiken om slagroom te maken. Ik alvast niet. Ik vind dat we daarom moeten bekijken of we het gebruik van lachgas niet strikter moeten reglementeren. Als je weet dat het een schadelijk product is, dat door veel mensen oneigenlijk gebruikt wordt, dan moeten we toch de discussie openen over hoe dit best aanpakken.”

Scroll to top