Vlaams viceminister-president en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) zit al vijftien jaar ononderbroken in de Vlaamse regering. Een Vlaams record. Journalist Marc Van de Looverbosch praat met haar over welzijn, het stikstofakkoord en de partij cd&v.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op 28 juni 2007 werd Hilde Crevits (cd&v) Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur. Ze volgde Kris Peeters op die Vlaams minister-president werd. Sindsdien zit ze al 15 jaar ononderbroken in de Vlaamse regering. “Elke verjaardag sinds toen is zeer bijzonder, want ik heb op mijn verjaardag voor de allereerste keer mijn eed afgelegd als Vlaams minister en ik ben het nog altijd”, zegt viceminister-president en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v), die recent haar 55ste verjaardag vierde.

Minister van Zelfbediening

Na de dramatische resultaten van een recente politieke peiling stapte Wouter Beke (CD&V) op als Vlaams minister van Welzijn. Dit zorgde voor ministerwissels binnen de Vlaamse regering. Zo is Hilde Crevits de nieuwe minister van Welzijn en neemt Jo Brouns de voormalige bevoegdheden van Crevits over. “Het ontslag van Wouter Beke was voor mij heel pijnlijk. We kennen elkaar zeer goed en het was ook een zeer fijn collega in de regering. Maar als je voelt dat niets nog lijkt te lukken, dan begrijp ik dat het op een bepaald moment genoeg is”, stelt Crevits vast.

Bij de vorming van de Vlaamse regering in 2019 benoemde Wouter Beke, toen voorzitter van de partij cd&v, zichzelf tot Vlaams minister van Welzijn. Het label van zelfbediening raakte hij sindsdien nooit meer kwijt. “De vorming van de Vlaamse regering heeft destijds enorm veel tijd in beslag genomen. Dat waren hele moeilijke onderhandelingen. Om te tonen dat die Vlaamse regering goed zou kunnen functioneren, heerste er het gevoel dat elke partij zijn grootste kleppers zou inzetten. Ik ging ervan uit dat Gwendolyn Rutten, toenmalig voorzitter van Open Vld, ook in de regering ging stappen. Uiteindelijk is dit niet gebeurd maar er zat wel degelijk een redenering achter waarom Wouter in de regering is gestapt”, legt Crevits uit.

Kabouter Plop

Naast Beke stapte ook cd&v-voorzitter Joachim Coens op. Tijdens de familiedag van de partij in Plopsaland werd Sammy Mahdi als nieuwe voorzitter verkozen met 96,86 procent van de stemmen. Hilde Crevits is tevreden. Maar was het niet zij die de kandidatuur van Joachim Coens destijds lanceerde? “Ik heb Joachim niet gevraagd om voorzitter te worden van de partij. Dat is een misvatting.” Coens gaf zijn zitje als gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge op om voorzitter te worden van de cd&v. Een moedige keuze, maar een keuze die hem uiteindelijk genekt heeft. “Het is pijnlijk, maar wat ik ongelofelijk vind is dat hij tot de laatste dag van zijn voorzitterschap zijn engagement heeft getoond. Ik heb op geen enkel moment een verzuurd persoon gezien”, zegt Crevits.

Bij de voorzittersverkiezingen van 2019 waren alle ogen gericht op Hilde Crevits als mogelijk nieuwe cd&v-voorzitter. Maar tot ieders verbazing bleef haar kandidatuur uit. “Ik kom uit een familiaal moeilijke periode en voelde mij persoonlijk minder geschikt om die sprong te maken. Het privégedeelte woog heel zwaar door. Daarnaast vroeg ik mij ook af of ik de persoon was die vernieuwing binnen de partij kon brengen. Het was Yves Leterme die mij erop wees dat ik misschien makkelijk zou teruggrijpen naar die oude recepten. Uiteindelijk besloot ik om de sprong niet te wagen.”

Relevante thema's

Welzijn en Gezin

Landbouw en Visserij

Lees verder

Scroll naar boven