Onlangs zette de Vlaamse regering het licht op groen voor een ‘harde knip’ in het hoger onderwijs. Eerstejaarsvakken meenemen naar het derde jaar is binnenkort voorgoed gedaan. Op deze manier wil onderwijsminister Ben Weyts de studie-efficiëntie verhogen. Maar is dit wel de beste keuze? Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez (cd&v).

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil na het tweede jaar hoger onderwijs een ‘knip’ invoeren. Studenten moeten na het tweede jaar geslaagd zijn voor al hun eerstejaarsvakken, anders mogen ze niet overgaan naar het derde jaar. De ‘knip’ geldt voor studenten die starten vanaf het academiejaar 2023-2024. “Bijna 1 op de 3 studenten verlaat ons hoger onderwijs zonder diploma. Qua studie-efficiëntie scoren we ondermaats”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez (cd&v). Met de ‘knip’ wil de Vlaamse regering vermijden dat studenten jarenlang vakken blijven meenemen. Warnez kaart wel aan dat er uitzonderingen zijn. “Studenten kunnen een uitzondering vragen. Als je er bijvoorbeeld voor één vak niet door bent, kan de onderwijsinstelling toch beslissen om je naar het derde jaar te laten overgaan.”

Daarnaast komt er ook meer begeleiding voor studenten. Zo krijgen alle studenten recht op een gesprek met een studie- of trajectbegeleider en het recht op nieuw studieadvies als ze bij hun eerste examenreeks heel slecht zouden presteren. Op deze manier wil de Vlaamse regering het mogelijk maken om snel in te grijpen en te heroriënteren waar nodig. “Sommige studenten slagen bijvoorbeeld niet voor het vak statistiek, maar voor alle andere vakken wel. Ze hebben 4 jaar gestudeerd maar hebben geen diploma omdat ze voor dat ene vak niet zijn geslaagd. Dan is het vooral belangrijk dat we heel hard inzetten op die studiebegeleiding, zodat ze wel kunnen slagen en doorvloeien naar de arbeidsmarkt”, aldus Warnez.

Relevante thema's

Onderwijs en Vorming

Lees verder

Scroll naar boven