Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) wordt door sommigen omschreven als de schaduwminister van Onderwijs. Daniëls stond zelf jarenlang voor de klas en is pedagoog van opleiding. In Studio Vlaams Parlement doet hij een opvallende oproep naar het onderwijzend personeel, om gewoon een aantal regels overboord te gooien.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De discussie over het aanhoudende lerarentekort laait weer hoog op. Heel wat scholen krijgen hun vacatures niet ingevuld. Uit de recente peilingtoetsen blijkt dat het lerarentekort ook een enorme negatieve impact heeft op de leerprestaties van kinderen. “Ik voorspel dat de resultaten de komende jaren verder achteruit zullen gaan. Omdat de oorzaak niet van vandaag op morgen is gekomen, kan je dit ook niet met een vingerknip oplossen”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) vast.

Een groot probleem in het onderwijs is de immense planlast. Leerkrachten worden overladen met administratieve taken. Ook Koen Daniëls (N-VA) ergert zich hier aan. “De leerkrachten zouden zich enkel bezig moeten houden met regels die effectief regels zijn. Stop met al die uitgevonden regelgeving en paparasserij”, zegt Daniëls.

Lege brooddozen

Het onderwijsdebat op woensdag 1 juni werd ook gedomineerd door de lege brooddozen en warme maaltijden op school. Open Vld, Vooruit, Groen en PVDA vinden dat dit een kerntaak van de school moet zijn. Daniëls is het daar niet meer eens. “Net op een moment dat leerkrachten afhaken omdat ze vinden dat ze te weinig met lesgeven bezig zijn, gaan we hen nu nog eens opleggen dat ze er moeten voor zorgen dat elke leerling eten heeft. Nee, we moeten hiervoor kijken naar de OCMW’s maar ook de verantwoordelijkheid van de ouders”, aldus Daniëls.

Relevante thema's

Onderwijs en Vorming

Lees verder

Scroll naar boven