Deze zomerse temperaturen doen iedereen dromen van een heerlijk zwembad. Ook de Vlaamse Parlementsleden, al is het om aan te klagen dat het aantal gemeentelijke zwembaden jaar na jaar daalt en kinderen niet meer leren zwemmen. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Vlaams volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht (Vooruit).

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Het aantal zwem­baden dat toegankelijk is voor het publiek, is nog nooit zo laag geweest. In 1995 telde Vlaanderen 486 zwembaden, in 2019 waren het er nog maar 299. Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht (Vooruit) is zwemmen geen luxe maar een noodzaak. “Binnenkort wordt het voor gemeenten makkelijker om zwemlocaties in open lucht te voorzien. Maar zwemmen in open water kan gevaarlijk zijn, daarom is het ook belangrijk dat we kinderen leren zwemmen. Zwemmen is een vaardigheid, het staat ook in de eindtermen, het mag geen luxeproduct worden.”

Grootschalige projecten

De energierekeningen zijn te hoog, de personeelskosten nemen toe, en steeds minder gemeenten kunnen de kostprijs van een zwembad dragen. Schoolzwemmen staat onder druk en ook bij de zwemclubs zijn de wachtlijsten ellenlang. “Maar deze Vlaamse overheid investeert liever in grootschalige projecten en dat gaat ten koste van zwembaden dichtbij. Alles wordt gecentraliseerd. De Vlaamse overheid zou dan tenminste de scholen kunnen ondersteunen met het regelen van transport van en naar het zwembad”, kaart Lambrecht aan.

Daarnaast is er ook een groot tekort aan redders. Daardoor moeten zwembaden noodgedwongen hun openingsuren aanpassen of kunnen ze niet openen. “Er zou toch eens naar het statuut van die redders gekeken moeten worden. Het beroep moet aantrekkelijker worden”, aldus Lambrecht.

Relevante thema's

Sport

Onderwijs en Vorming

Lees verder

Scroll naar boven