Vlaams volksvertegenwoordiger Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) is de zoon van liberaal boegbeeld Karel De Gucht. In 2007 maakte hij zijn politieke intrede in de Senaat. Vanop de tiende plaats raakte hij rechtstreeks verkozen met 66.942 voorkeurstemmen. Hoe kijkt de Oost-Vlaming naar de verkiezingen van 2024? Hoe geraakt het liberale schip uit deze woelige wateren? Hij is te gast in onze eindejaarsspecial met Marc Van de Looverbosch.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De Aalsterse liberale schepen ambieerde de tweede plaats op de Vlaamse lijst voor de verkiezingen van 2024. Maar hij moest het onderspit delven tegen voormalig Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. Hij doet nu een gooi naar de derde plaats op de Kamerlijst. En dit zou wel eens een strijdplaats kunnen worden. “Ik ben de eerste keer op het federale niveau vanop de tiende plaats verkozen geraakt. Dat waren natuurlijk andere tijden maar ik heb mij altijd met volle overtuiging ingezet.”

Hoogverraad

Egbert Lachaert verraste iedereen, ook zijn partij, toen hij in juni 2023 onverwachts zijn ontslag gaf als partijvoorzitter. Het vertrek had te maken met de opeenvolgende slechte resultaten voor Open Vld in de peilingen. De Gucht vond dit een eigenaardige gang van zaken. “Iedereen maakt zijn eigen beslissingen, ook in de politiek, maar hij had het wel beter kunnen aanpakken.”

Daarbij kwam eind november het nieuws dat Lachaert wilde overstappen naar de nieuwe LDD van Jean-Marie Dedecker maar op het laatste moment trok hij zijn staart in. “Ik heb daar mijn mening over, maar ik ga deze voor mijzelf houden”, reageert De Gucht scherp.

Open Vld-wissels

Deze legislatuur, en vooral het afgelopen jaar, vertrokken toch wel een aantal Open Vld-kopstukken. Eerst nam Egbert Lachaert ontslag als Open Vld-voorzitter. Na de aanslag van 16 oktober in Brussel waarbij twee Zweden het leven lieten, nam Vincent Van Quickenborne ontslag als minister van Justitie. Uit onvrede met de aanstelling van Paul Van Tighelt als de nieuwe minister van Justitie zei kopvrouw Gwendolyn Rutten de nationale politiek vaarwel. En Bart Somers nam ontslag als viceminister-president, omdat hij zich volledig wil concentreren op Mechelen. Toen de functie van Somers werd aangeboden aan Gwendolyn Rutten twijfelde ze niet lang om haar comeback te maken.

“We kunnen die verschillende gebeurtenissen niet met elkaar vergelijken. Bart heeft gekozen voor Mechelen. En dat begrijp ik wel. Als je ‘Bart’ zegt dan denk je ook ‘Mechelen’. Wat hij heeft gerealiseerd voor Mechelen zou ik wel voor Aalst willen realiseren. En met Gwendolyn als nieuwe viceminister-president hebben we een klassepolitica die de partijbelangen verdedigt. We zijn dus absoluut niet in een zwart gat gevallen”, reageert De Gucht.

Lege brooddozen

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en cd&v blijven verdeeld over de aanpak van het probleem van de lege brooddozen op school. De liberalen vinden dat de overheid gezonde schoolmaaltijden moet garanderen. De Gucht klopt al veel langer op die nagel. Ook onderzoekers benadrukken de voordelen van gratis warme maaltijden op school. Maar N-VA wijst in de eerste plaats op de ‘verantwoordelijkheid van de ouders’. “N-VA vraagt over alles een studie. Maar als er dan een studie is die niet in het kraam past van minister Weyts, dan legt hij dat naast zich neer. Ik noem dat schuldig verzuim”, haalt De Gucht uit. “Als ouders hun verantwoordelijkheid niet opnemen, moet de overheid zijn verantwoordelijkheid nemen. Een kind is niet in staat om dit te doen.”

Relevante thema's

Onderwijs en Vorming

Lees verder

Scroll naar boven