“Wij pleiten ervoor om minder strenge test- en quarantainemaatregelen toe te passen.” Dat zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) in een gesprek met journalist Jan De Meulemeester.

(lees verder onder de video)

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Het aantal coronabesmettingen in het lager onderwijs stijgt. Zo moesten er de voorbije twee weken al 17.500 leerlingen in quarantaine. Meuleman maakt zich zorgen over de opgelopen leer- en leefachterstand. “Kinderen zijn in volle ontwikkeling en krijgen te maken met een sociale, mentale en zelfs een motorische achterstand. We zien zelfs dat kinderen minder goed kunnen zwemmen, om maar een voorbeeld te geven.”

De jongste kinderen worden zelden zeer ziek door COVID-19 maar die scholen kunnen wel besmettingshaarden zijn voor de rest van de samenleving. Als remedie zijn er quarantaines, de ene schoolsluiting na de andere.

Tot nog toe moest een volledige klas in quarantaine wanneer er op één week tijd in een klas twee besmettingen werden vastgesteld. Vanaf maandag 8 november zullen de regels hieromtrent worden aangepast. Zo moet een hele klas een week in quarantaine vanaf 4 besmettingen in één week tijd in eenzelfde klas.

CO2-meter

Het coronavirus verspreidt zich makkelijker in slecht verluchte plaatsen. Daarom pleit Groen er al enige tijd voor om alle klassen te voorzien van een CO2-meter. Op deze manier kan men de luchtkwaliteit in de gaten houden en indien nodig verluchten. “Maar de meerderheid van de klassen in Vlaanderen heeft niet eens een CO2-meter. Zonder te meten is het niet mogelijk te weten of klaslokalen voldoende geventileerd zijn. Door de koppigheid van de minister hebben we al ontzettend veel geld verloren. Een CO2-meter kost namelijk 150 euro. Een kind laten testen, kost 50 euro. Hoeveel kinderen hebben we al getest zonder dat het nodig was, omdat de minister het vertikt om CO2-meters te hangen in elke klas?”, aldus Meuleman.

Relevante thema's

Onderwijs en Vorming

Lees verder

Scroll naar boven