“Ik zie geen enkele marge om ergens in het onderwijs te besparen.” Dat zegt Johan Danen (Groen) tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Vorige week kondigde minister-president Jan Jambon (N-VA) aan dat het onderwijs 100 miljoen euro moet besparen. Waar dat geld precies vandaan moet komen, is nog niet duidelijk.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

“De laatste weken en maanden leek het wel elke dag Sinterklaas. Minister Weyts goochelde met de miljoenen. Groot was dus onze verbazing toen we vaststelden dat ook het onderwijs in de besparingsklappen deelt”, zegt Johan Danen (Groen). Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gaat nu samenzitten met het onderwijsveld om te bekijken waar er eventueel bespaard kan worden. “Ik denk dat er mogelijkheden zijn en ik wil deze opdracht tot een goed einde brengen”, zegt Weyts.

Samen met Welzijn krijgt Onderwijs het grootste deel van het budget. “Als je weet dat onderwijs 30 procent van de middelen uit de begroting krijgt, dan is het niet onredelijk dat wij 10 procent van de inspanningen moeten doen”, zegt Weyts. Maar volgens Danen is er geen vet meer op de soep. “Bijna 90 procent van het onderwijsgeld gaat naar de lonen, waar kan je dan nog besparen? Er is gewoon geen ruimte”, aldus Danen.

Relevante thema's

Onderwijs en Vorming

Lees verder

Scroll to top