In het Vlaams Parlement werd stevig gedebatteerd over de hervormingen bij De Lijn. Vooral bij de oppositie klonk de kritiek luid. Maar zijn die plannen van De Lijn ook niet goedgekeurd door de steden en gemeenten waar veel parlementsleden ook raadslid zijn? We vragen het aan Vlaams volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht (Vooruit), die vanuit het scone Brugge toch heel wat kritiek heeft op De Lijn.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Sinds 6 januari verdwenen over heel Vlaanderen zo’n 6100 bushaltes. Vooral landelijke gebieden in West-Vlaanderen en Limburg worden zwaar getroffen. “In West-Vlaanderen gaat dat over 1400 haltes, waaronder een 400-tal in de Westhoek. In mijn thuisstad Brugge verdwijnen er 260 haltes. In Brugge hebben we dat opgelost door zelf busvervoer te organiseren in de kern van Brugge. Dit op kosten van de Brugse belastingbetaler”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht (Vooruit). “In de kern hebben we de meubelen kunnen redden. Maar dit is ook geen oplossing, want die busjes rijden bijvoorbeeld niet na 19u ’s avonds. En wie wordt het hardst getroffen? Diegenen die niet mobiel zijn of die zich geen auto kunnen permitteren.”

Maar ook het Brugse stadsbestuur, waar Vooruit in de meerderheid zit, keurde het vervoersplan goed. Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugs schepen Mercedes Van Volcem (Open Vld) haalt dan ook scherp uit naar Lambrecht. “Wij hebben dat vervoersplan nooit in de gemeenteraad goedgekeurd. Mijn collega’s in de meerderheid hebben altijd gepleit voor extra maatregelen en aanpassingen. Brugge zit nu zelf oplossingen uit te werken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn”, reageert Lambrecht. “Natuurlijk willen wij geen lege bussen, maar nu zijn we vervoersarmoede aan het creëren.”

Verkiezingen 2024

In 2019 was Lambrecht lijsttrekker voor de Vlaamse lijst in West-Vlaanderen. Maar voor de verkiezingen van 2024 ziet het er minder gunstig uit. Lambrecht is kandidaat voor de derde plaats op de federale lijst. “Het is een strijdplaats. Maar ik ga dat met volle moed opnemen en hopelijk kan ik die zetel binnenhalen.” Lambrecht was de eerste die kritiek uitte op de uitspraken van voormalig voorzitter Conner Rousseau. Heeft haar dat parten gespeeld?. “De partijvoorzitter bepaalt inderdaad de plaatsen. Maar ik weet niet of dit parten heeft gespeeld. Ik hoop dat de partij mij alleen op mijn merites beoordeelt.”

Het is nieuwkomer Pablo Annys, schepen voor Vooruit in Brugge en collega van Annick Lambrecht, die nu de Vlaamse lijst zal trekken. “De keuze van de partij was om de kandidaat-burgemeesters op de eerste plaatsen te zetten. En meneer Annys wordt kandidaat-burgemeester voor Brugge.” Was zij dan niet graag burgemeester van Brugge geworden? “De afspraak met meneer Annys was dat hij kandidaat-burgemeester was voor Brugge en ik voluit de Bruggeling ging vertegenwoordigen in Brussel.”

Relevante thema's

Mobiliteit en Verkeer

Lees verder

Scroll naar boven