Vlaams volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA) vindt dat ons diverse fietslandschap ook nood heeft aan een divers fietsbeleid. “Speedpedelecs moeten een aparte plaats krijgen binnen dat beleid.” In Studio Vlaams Parlement legt Meremans een reeks voorstellen op tafel.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De groeiende diversiteit van het fietslandschap leidt tot meer agressie tussen fietsers. Dat stellen de Fietsersbond en verkeersveiligheidsinstituut Vias vast. Meer hoffelijkheid tussen fietsers en bredere fietspaden kunnen volgens de organisaties een oplossing bieden.  “Het is positief dat er meer fietsers zijn, maar je moet het wel gaan ordenen. Dan komt de vraag of speedpedelecs eventueel op de rijweg zouden kunnen, ook al is het in die zone maar beperkt tot 50 kilometer per uur, zodat ze wegblijven van het fietspad”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA).

Daarnaast vindt Meremans dat de overheid meer moet inzetten op hoffelijkheidscampagnes. “Er zijn heel veel mensen die speedpedelecs gebruiken die zeer hoffelijkheid zijn, het gaat dus over een kleine minderheid. Net zoals in het autoverkeer. Maar net voor die kleine minderheid moeten we regels gaan vastleggen en daar ook de lokale overheden bij betrekken.” Een speedpedelec kan een snelheid van 45 km/u halen. Moet deze snelheid niet eerder beperkt worden? “Op een fietssnelweg tussen dorpskernen, waar ruimte is, daar vind ik een snelheid van 45 km/u geen probleem. Maar op knelpunten waar er heel verkeer samenkomt daar moet de snelheid verminderd worden, desnoods met verkeersborden”, stelt Meremans voor.

De controverse rond ‘Tegenwind’

De allereerste publieksprijs van de Ultimas, de cultuurprijzen van de Vlaamse regering, ging naar de documentaire ‘Tegenwind’. Een reeks van zes interviews met zes experten die zich kritisch uiten over het coronabeleid en/of coronavaccins. De uitreiking van de prijs zorgde voor enorm veel controverse. Zo reageerde Vlaams volksvertegenwoordiger Stephanie D’Hose (Open Vld) verbolgen. "Wat is het volgende? Dat we volgend jaar een documentaire gaan subsidiëren waarin we zeggen dat Poetin een toffe mens is?", klonk het bij De Afspraak. Meremans begrijpt deze reactie niet. “Ik vind het heel raar dat de liberale hoek een publieksprijs wil organiseren op voorwaarde dat op voorhand bepaald wordt wie er in aanmerking komt. Dan heb je geen publieksprijs meer. Hier kom je op zeer gevaarlijk terrein. Politiek moet terughoudend zijn. Want door het te verbieden zal je enkel complottheorieën verder voeden.”

Relevante thema's

Mobiliteit en Verkeer

Lees verder

Scroll to top