In Vlaanderen is het verplicht om gas- en stookolieketels regelmatig te onderhouden. Zo’n onderhoud moet respectievelijk om de twee jaar en om het jaar plaatsvinden. Sinds 2023 zijn erkende installateurs bovendien verplicht het onderhoud van de toestellen digitaal te registreren. Dat verplichte onderhoud is echter nog onvoldoende gekend. Hoe wil minister Zuhal Demir dat aanpakken? Het werd besproken in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Onderhoudsverplichting is te weinig gekend

De onderhoudsverplichting voor gas- en stookolieketels werd al ingevoerd in 2006 door de toenmalige Vlaamse minister voor Energie. De maatregel moet de luchtkwaliteit in Vlaanderen verbeteren, de gezondheid van de burgers bevorderen én de energie-efficiëntie van de verwarmingsinstallaties verhogen. Commissielid Robrecht Bothuyne (cd&v) stelde dat het naleven van de maatregel in het verleden niet werd gecontroleerd.

Nu zijn installateurs verplicht het onderhoud van cv-ketels digitaal te registeren op een platform van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). “Zo zal er eind volgend jaar normaal gezien een compleet overzicht zijn van alle ketels die al dan niet in orde zijn”, zei Robrecht Bothuyne. De Vlaamse overheid zou van plan zijn streng op te treden tegen het niet naleven van de maatregel. Daarom is het volgens Bothuyne belangrijk om sterk in te zetten op communicatie en sensibilisatie. “Ik veronderstel en vrees dat er op dit moment veel eigenaars en bewoners van woningen zijn die eigenlijk niet weten dat er zo’n verplichting bestaat”, zei hij.

Robrecht Bothuyne wou van de minister weten of ze nog steeds achter de onderhoudsverplichting staat en hoe ze dat wil handhaven. Verder vroeg hij of er sensibiliseringsacties komen en of de sector daar klaar voor is. Want dan zijn er natuurlijk genoeg mensen op het terrein nodig. “Minister, als er op geen enkel moment een handhaving komt, is het dan nog zinvol om die regels te laten bestaan, met de bijhorende zware sancties?”, wou hij tot slot nog weten.

Communiceren, sensibiliseren en de regelgeving onder de loep nemen

Minister Zuhal Demir is er ook van overtuigd dat velen niet op de hoogte zijn van de onderhoudsverplichting voor verwarmingsinstallaties. “We moeten bekijken wat we doen met deze regelgeving, die in 2006 met alle goede wil van de wereld werd ingevoerd”, gaf ze aan. Vanaf volgend jaar zou je via de woningpas specifieke en gepersonaliseerde informatie krijgen over je verwarmingsinstallatie, zoals de onderhoudshistoriek. Een woningpas is een digitaal paspoort van je woning, met nuttige informatie over energie, uitgevoerde renovatiewerken, bodeminformatie, mobiscore ... (red.).

De minister gaf mee dat er in Vlaanderen 3724 erkende technici voor vloeibare brandstoffen en 7406 erkende technici voor gasvormige brandstoffen zijn. Hoe zij worden ingezet zal duidelijker worden door de meldingsplicht die er sinds 2023 is, waarbij een onderhoud nu digitaal moet worden geregistreerd. Zuhal Demir wil, in overleg met de sector, acties ontwikkelen om ervoor te zorgen dat de technische profielen zich wel kunnen blijven focussen op de technische acties. VEKA ontwikkelde al een systeem waarbij de onderhoudsgegevens automatisch worden geregistreerd, in plaats van dat ze manueel worden ingevoerd.

De controle of de onderhoudsplicht wordt nageleefd, ligt volgens de minister bij de lokale overheden. “Ik denk dat er zich op dat vlak al een groot probleem stelt en dat de lokale overheden dat niet weten of alleszins niet doen”, zei ze hierover. Ze verklaarde dat het VEKA-platform, waarin de installateurs keuringen en onderhoud moeten melden, enkel wordt gebruikt om particuliere eigenaars en gebruikers verder proactief en gepersonaliseerd te informeren. Samenvattend stelde ze nog: “Ik denk dat we dit beleid grondig moeten bijsturen, want vandaag trekt het op niet veel”.

Het debat vond plaats op woensdag 8 november.

Herbekijk het volledige debat

Relevante thema's

Energie

Lees verder

Scroll naar boven