Op woensdag 23 februari houden de leden van de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie een hoorzitting over het capaciteitstarief met UGent-onderzoekers en vertegenwoordigers van de VREG en van Fluvius. 

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Onderzoeksresultaten UGent liggen op tafel

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) kondigde de invoering aan van het capaciteitstarief voor elektriciteit vanaf juli 2022. Dat houdt in dat de elektriciteitsfactuur vanaf dan grotendeels berekend zal worden op basis van het piekverbruik in plaats van op de werkelijk afgenomen hoeveelheid stroom. Die beslissing zorgde voor beroering bij de publieke opinie, omdat het capaciteitstarief de energiefactuur van sommige gebruikers zou doen stijgen.

Om de mogelijke impact van het capaciteitstarief na te gaan, deed de Universiteit Gent een onderzoek. De resultaten ervan zullen de leden van de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie op woensdag 23 februari bespreken tijdens een hoorzitting met de UGent-onderzoekers en vertegenwoordigers van de VREG en van Fluvius.

Wie zijn de sprekers?

  • Prof. dr. ir. Jan Desmet (gewoon-hoogleraar Elektrotechniek Onderzoeksgroep EELAB – Lemcko UGent), ir.
  • Robbert Claeys (projectcoördinator en doctoraatsstudent Onderzoeksgroep EELAB -Lemcko UGent)
  • Pieterjan Renier (algemeen directeur VREG)
  • Frank Vanbrabant (CEO Fluvius)
  • Gery Vanlommel (Public affairs Fluvius)

Volg de hoorzitting live

Relevante thema's

Energie

Lees verder

Scroll naar boven