Meyrem Almaci verraste vriend en vijand door deze week haar ontslag als voorzitter van Groen aan te kondigen. Waarom deze plotse beslissing? Heeft de uitgestelde kernuitstap de doorslag geven? Is Almaci het slachtoffer van een bullebakcultuur? Ze praat erover met journalist Marc Van de Looverbosch in een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op woensdag 23 maart kondigde Meyrem Almaci aan dat ze stopt als voorzitter van de partij Groen. Na acht jaar voorzitterschap vond ze het nu tijd om de fakkel door te geven. Maar is dit, zo snel na de omstreden beslissing van de uitgestelde kernuitstap, wel het geschikte moment? "In de politiek is er nooit een goed moment. Toen ik eind juli de beslissing voor mezelf nam, zaten we als partij redelijk goed. Maar ik heb bewust gekozen om te blijven tot na het debacle over het energiedossier. Maar toen kwam de oorlog in Oekraïne... Is het nu een betere timing? Ik weet het niet, maar nog langer wachten was ook niet goed geweest. Het is goed dat het schip een nieuwe kapitein krijgt.”

De wolkenmakers

Onlangs besliste de federale regering om de volledige kernuitstap in 2025 uit te stellen. De twee jongste kernreactoren zullen 10 jaar langer gebruikt worden. Onder druk van de stijgende energieprijzen en de oorlog in Oekraïne moest de partij Groen noodgedwongen de kernuitstap loslaten. Een moeilijke beslissing voor Almaci.

“Ik ben opgegroeid in het Waasland. Vanuit mijn achtertuin zag ik de koeltorens van Doel staan. Toen ik klein was noemde ik dat de ‘wolkenmakers’. Ik wist niet wat dat was. En toen kwam Tsjernobyl en moest ik, in 1986, Armand Pien vertalen. Zo moest ik uitleggen aan mijn ouders dat we geen groenten uit de tuin meer mochten eten. Mensen met een kleine portemonnee, waaronder heel veel Turkse gezinnen, kochten steeds de spotgoedkope spinazie op de markt van Sint-Niklaas. Wij dronken zwarte thee afkomstig uit Rize, bij het Zwarte Zeegebied, aan de overkant van de Zwarte Zee ligt Tsjernobyl. Dat heeft mij enorm geraakt en gemaakt. Dus ja, ik had veel liever de volledige kernuitstap gerealiseerd. Maar tegelijkertijd hebben we 20 jaar non-beleid opgekuist. Dat hadden we onder controle, maar die oorlog in Oekraïne niet.”

Bullebakkerij

Maar een volledige kernuitstap in 2025 stond al langer ter discussie. Binnen de federale regering gingen de Franstalige liberalen, de MR, al voor de inval in Oekraïne op de rem staan. De relatie tussen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Groen-voorzitter Meyrem Almaci kwam daarbij zwaar onder druk te staan. Almaci spreekt zelfs over bullebakkerij.  “Als ik zie hoe Bart De Wever en Georges-Louis Bouchez tekeer gaan... Terwijl het wel hun puinhoop is die moet opgekuist worden. Ik zou in hun plaats onder de grond kruipen van schaamte en zwijgen. Is het echt met bullebakkerij en agressie dat ze hun onmacht moeten verbergen? Willen ze op deze manier de aandacht afleiden dat ze er niets van hebben gebakken?”, vraagt Almaci zich af. Maar als het allemaal zo moeilijk was, waarom hebben de Groenen de regering dan niet verlaten? “Diegene die niet gehaald heeft wat hij wou, is meneer Bouchez. Dus het is aan Bouchez om de regering te verlaten.”

Relevante thema's

Energie

Lees verder

Scroll naar boven