Onlangs bereikte de federale regering een akkoord over de aanpak van de hoge energieprijzen. Maar wat kan de Vlaamse regering doen om de energiefactuur te drukken? Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Vlaams volksvertegenwoordiger Bruno Tobback (Vooruit).

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De energiefactuur dreigt stilaan onbetaalbaar te worden voor vele Vlamingen. De bevolking worstelde al met de hoge energieprijzen en toen moest de Russische invasie in Oekraïne nog komen. In een poging om de energieprijzen te drukken, klopte de federale regering een pakket energiemaatregelen af. Zo komt er onder andere tot eind september een verlaging van de BTW op elektriciteit en op gas naar 6 procent. Verschillende Vlaamse volksvertegenwoordigers hekelen de btw-verlaging tijdens de zomermaanden. “Voor wie een zwembad of jacuzzi heeft, wordt het dankzij de socialisten en de andere partijen van de Vivaldiclub een mooie, warme zomer. Voor wie elke euro twee meer moet omdraaien, wordt het een koude, donkere winter”, klinkt het bij Chris Janssens (Vlaams Belang).

In Studio Vlaams Parlement verdedigt Vlaams volksvertegenwoordiger Bruno Tobback (Vooruit) de beslissing van zijn federale collega's. “Als de energieprijzen zo hoog blijven dan zal die BTW-verlaging ook in de winter gelden.” Volgens Tobback doet de Vlaamse regering niet echt wat nodig is. “De Vlaamse heffingen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de elektriciteitsprijs. Het is toch gek dat de Vlaamse Regering die elektriciteit zwaar belast en gebruikt als instrument om allerlei dingen, zoals het net, zoals de openbaredienstverplichtingen te financieren, terwijl het anders kan. Haal die heffingen uit de energiefactuur”, aldus Tobback.

Relevante thema's

Energie

Lees verder

Scroll to top